Korupcija u Srbiji: Lekarima i do 700 evra

Po mišljenju građana, najpodložniji korupciji, kao i u ranijim ciklusima su lekari, a slede ih policija i državna uprava.

Istraživanje je pokazalo da su pojedinci za operacije lekarima davali i do 700 evra mita.

CESID i UNDP tvrde da je podrška javnosti Vladi Srbije u borbi protiv korupcije drastično porasla, pošto 32 odsto građana smatra da je vlada na dobrom putu, što je dva puta više u odnosu na rezultate od sredine prošle godine.

Istraživanje koje je obuhvatilo 597 ispitanika pokazalo je da 25 odsto građana smatra da se nivo korupcije smanjio, a 41 odsto misli da će ove godine taj nivo biti još manji.

"Ovako optimističan nalaz nije zabeležen ni u jednom od prethodnih pet ciklusa istraživanja", navedeno je u izveštaju "Stav građana Srbije prema korupciji".

U ovom trenutku 15 odsto građana Srbije vidi korupciju kao najveći problem u zemlji, a direktan kontakt sa korupcijom je u prethodna tri meseca imalo osam odsto ispitanika, dok je svaki pet indirektno upoznat sa slučajevima korupcije.

Međutim, procenat ispitanika koji su imali direktno iskustvo sa korupcijom smanjen je za šest odsto, a broj onih koji su posredno upoznati sa slučajevima korupcije pao je za 15 odsto u odnosi na prethodni istraživački ciklus.

Primat u borbi protiv korupcije, prema mišljenju ispitanika, drže politika i vlada, a Agencija za borbu protiv korupcije i sudstvo su dobili znatno veće poverenje građana u odnosu na prethodno istraživanje, beležeći rast sa 13 na 26 odsto, odnosno sa 24 na 37 odsto.

Većina građana podržava strogo sankcionisanje korupcije i čak 71 odsto ispitanika veruje da je to jedino sredstvo kojim se može izboriti sa korupcijom, dok se čak 79 odsto konkretno opredeljuje za stroge kaznene mere.

Istraživanje koje su reazlizovali CESID i Program UN za razvoj (UNDP) u Srbiji, sprovedeno je u periodu između 14. i 21. decembra prošle godine na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije.

(Novi magazin)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.