Biljka zatvorena u boci 40 godina i dalje cveta

Biljka u boci je deo eksperimenta kojim je Latimer hteo da sazna koliko dugo ta vrsta može da opstane u potpuno izolovanoj sredini, prenose mediji.

Penzionisani inženjer elektrotehnike Latimer, ceo život se iz hobija bavi botanikom i u kolekciji ima više od 5.000 biljnih vrsta.

Latimer je biljke zapečatio u četiri identične boce. U tri boce biljke su uvenule nakon nekoliko meseci, a jedna je preživela, buja i cveta kao da ima svu potrebnu negu.

Po Latimerovim rečima, biljka fotosintezom sama obezbeđuje vlagu, hranljive materije i kiseonik, uz pomoć sunčeve svetlosti koju apsorbuje kroz staklo.

Sunčevu energiju apsorbuje danju, dok voda koju biljka povlači korenom, isparava preko lišća, kondenzuje se u boci i pada na dno odakle je biljka ponovo crpi.

Lišće neprekidno reciklira vazduh - izdvaja kiseonik i ugljen-dioksid, a hranljive materije dobija iz lišća koje je otpalo i truli na dnu boce.

Boca u vidu bašte stvara prostor, nalik ekosistemu, u kojem biljke mogu da prezive pomoću fotosinteze i da recikliraju hranljive materije.

Pejzažni dizajner i televizijski prezenter Kris Birdšou istakao je da je eksperiment divan primer da se pokaže način na koji biljke mogu da se obnavljaju.

"To je savršeni ciklus života", kazao je on.

(Beta)

Pogledajte još