URGENTNI CENTAR: Otkazao jedini rendgen namenjen najtežim bolesnicima! (VIDEO)

U Urgentnom centru Srbije otkazao je jedini mobilni rendgen aparat neophodan za dijagnostiku najtežih bolesnika na odeljenjima intenzivne nege.

- Pomeranje ovih pacijenata radi dodatne dijagnostike, koja im je veoma potrebna u određenim trenucima, nosi sa sobom veliki rizik, tako da je trenutno nedostatak rendgenskog aparata, koji nam služi da mi ovde na mestu možemo da prekontrolišemo promene na plućima i adekvatno reagujemo, od velikog značaja – kaže Vesna Bumbaširević, direktorka Klinike za anesteziju KCS-a.

Lekari apeluju na to da se problem hitno reši, jer su ugroženi ljudski životi. Aparat je radio pet godina, 24 sata dnevno. Prosečno je ovim aparatom svakoga dana rađeno 25 snimanja.

- Upravo postojanje samo jednog mobilnog aparata na svim intenzivnim negama nas je možda i dovelo u ovakvu situaciju, jer je to aparat koji se seli sa odeljenja na odeljenje, što je opet manje rizično nego da to radimo sa pacijentima, ali smo zato sada u ovakvoj situaciji da trenutno ne možemo da uradimo najosnovniju radiografiju pluća, koja nekom čoveku može spasiti život – kaže radiolog Tanja Nikolić, koja je načelnica Odeljenja urgentne radiologije.

Ovde leže najteži bolesnici iz cele Srbije. Svi oni su vezani za aprate za disanje.

- Oni bez tog aparata ni tri minuta ne mogu da izdrže. Mislim da je to apsolutno svima jasno koliki je to problem ako tog pacijenta i u takvom stanju treba da spuštamo u lift pa dva sprata niže, pa na rendgen da se on slika. Mi smo uputili poziv svima onima koji mogu da pomognu, ako igde postoji takav aparat, da nam ga daju na korišćenje dok mi ne kupimo, dok ne skupimo novac za taj aparat, jer ovi pacijenti ne mogu da čekaju, ovde se radi o ljudskim životima, ovi ljudi ne mogu da čekaju - kaže Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra Srbije.

Jedini mobilni aparat za rendgensko snimanje u Urgentnom centru popravljan je mnogo puta, rok mu je istekao i serviseri više ne mogu da ga poprave.

Za kupovinu mobilnog rendgen aparata potrebno je prikupiti 98.000 evra. Svi oni koji su u mogućnosti da pomognu u nabavci ovog aparata treba da se jave upravi Urgentnog centra ili Fondu B92.

Urgentni centar i Fond B92 realizuju akciju “Bitka za Urgentni centra” u sklopu koje će se osim za rendgen, prikupiti sredstva i za kupoviinu dva operaciona stola, dva stuba za laparoskopske operacije, uređaj za otkrivanje sepse, EKG, sterilazator i drugu opremu koja nedostaje.

Izvor: B92, Telegraf / Foto: Ilustracija

Pogledajte još