Na intervjuu za posao budite samouvereni!

To znači da osim znanja i veština koje posedujete, pred odlazak na intervju za posao treba da povedete računa i tome kako ste obučeni, s kakvim držanjem i stavom dolazite pred poslodavca i da li mu nečim odajete svoju nesigurnost.

"Unija poslodavaca je sprovela istraživanje na 186 preduzeća u Srbiji - na pitanje šta je najvažnije za zaposlenog koji dolazi na razgovor za posao, naši poslodavci su na prvo mesto stavili komunikativnost, zrelost i samopouzdanje (24 odsto), a na drugo mesto da kandidati donesu CV i da umeju da predstave sebe (17,5 odsto). Zatim im je važna motivisanost koju kandidati pokažu baš za posao za koji konkurišu (16,5 odsto), da imaju opštu kulturu i manire (15,9 odsto), ali i da znaju nešto o firmi poslodavca (7,6 odsto)"
, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Za početak povedite računa o naizgled sitnim stvarima kao što su način na koji ulazite u kancelariju i rukovanje sa potencijalnim šefom. Slab nastup - stidljiv ulazak u kancelariju, izbegavanje da vam se pogledi susretnu i mlak stisak ruke pri upoznavanju, ostaviće utisak da ste osoba slabog karaktera ili nedovoljno zainteresovana.
Klikni za uvećanje (+)

Mnogi kandidati nisu spremni za pitanje o plati, ali ako pokažu staloženost kad ga poslodavac postavi, moći će da steknu prednost u odnosu na druge kandidate. Zbog toga nemojte odbijati da date odgovor. Imajte u vidu da je ovo uobičajeno pitanje na intervjuu pa vam je mnogo bolje da budete spremni za njega jer time poslodavcu pokazujete kako cenite sebe i svoje sposobnosti.

(Blic)

Pogledajte još