Sezona udvaranja Vučiću

Nekada meta kritike i osporavanja, a danas mu sa svih strana stižu pohvale „za energiju i hrabrost“. Uzdižu njegovu rešenost i odlučnost, a neki ga čak porede sa Zoranom Đinđićem i nazivaju „mladim lavom“.

Poslednji u nizu onih koji ga hvale je nekada istaknuti funkcioner Demokratske stranke Goran Vesić, koji je „objasnio“ da je „Vučićeva akcija protiv korupcije važna ne samo zato što je to zahtev Evropske unije, nego i zato što su tokom deset ili 12 godina stvoreni moćni karteli koji su uticali na sve u društvu“.

Sve je, međutim, počelo posle izjave gradonačelnika Beograda i predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa u kojoj je pohvalio Vučićevu energiju u borbi protiv korupcije. Na to je reagovao Mlađan Dinkić koji je rekao da mu je „degutantno kada čuje kako se Đilas šlihta Vučiću”. Ipak, ni ministar finansija nije propustio priliku da nahvali lidera naprednjaka:

- Vučić, iako potpuno drugačije prirode, po energiji je sličan Đinđiću - rekao je Dinkić.

Vučića je s Đinđićem poredila i Vesna Pešić: - Dačićeva i Vučićeva vlada je prva posle Đinđićeve koja iskreno vodi Srbiju u EU i koja na realnim osnovama pokušava da reši kosovsko pitanje - rekla je Pešićeva.

Nisu domaći političari nisu jedini koji veličaju Vučića. Mnogo je stranaca koji su uvideli njegovu “ozbiljnost, profesionalnost, posvećenost”. Na poteze prvog potpredsednika Vlade i njegovu odlučnost da se ubrza s evropskim integracijama, pohvale su stigle iz Evropskog parlamenta.

Molitva za "mladog lava"
Možda je najdalje otišla nova „nacionalna penzionerka” Olivera Katarina, koja se „za Vučića moli Bogu”. „Vidim da će biti mnogo posla za našeg hrabrog Vučića. U kulturi ima mnogo korupcije. Vučiću tek predstoje muke kada uđe u taj začarani krug... Oni koji su harali u bivšem režimu i dalje su na istim mestima. On je kao mladi lav ušao u jedan zmijarnik. Ne znam kako će sve da se završi. Bogu se molim za njega. Verujem da će mnogo toga da očisti”, rekla je Olivera Katarina.

- Iskreno rečeno, moramo da istaknem da su obojica, kako premijer tako i prvi potpredsednik, nastupili veoma elokventno, profesionalno i posvećeno. Moje kolege bile su impresionirane njihovom posvećenošću i prirpemljenošću za razgovor - rekao je Jelko Kacin, potpredsednik delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu.

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković pojavio se na slavi Srpske napredne stranke prvi put. Posle je to nevešto pokušao da objasni rečima da se na slavu ide ukoliko se dobije poziv. Iako za mnoge neočekivano, prvi je stao u odbranu Vučića posle pretnji Miroslava Miškovića.

Nakon što se vratila u staro jato, „toplinu” prema prvom čoveku naprednjaka pokazuje i Maja Gojković. Na svom tviteru promoviše njegove televizijske nastupe, a nedavno je komentarišući napade jednog dnevnog lista na Dragana Đilasa i njegove kritike toga, na društvenoj mreži napisala: „Da, da samo neki imaju porodice, sećam se pre neki dan iz jedne emisije Đilasa, a Vučić kao da nema, ili ja, ili…”.

Izvor: Blic; Autor: Ivana Mastilović Jasnić

Pogledajte još