Žene pušači svake godine pod sve većim rizikom od raka pluća

Procenjuje se da svaka deseta žena na planeti puši i trenutno ima oko 250 miliona žena pušača. Iako je ovo istraživanje rađeno u inostranstvu, ako bi se radile statistike samo kod nas, cifre bi bile mnogo veće, s obzirom da prošlogodišnji podaci pokazuju da je Srbija među vodećim zemljama u svetu prema broju popušenih cigareta. U Srbiji puši skoro srazmeran broj muškaraca i žena, a prvi smo u Evropi po broju žena koje puše.

-Rizik oboljevanja od raka pluća od 1980.godine stagnira među muškarcima, ali još uvek raste kod žena. To je delimično zbog toga što su žene počele da puše kao veoma mlade i zato što puše više nego što su to žene ranije činile - kaže doktorka Plavšić, autorka knjige "Uživaj bez duvanskog dima".

Mejl podrške

Od danas je aktivan mejl podrške bezduvana@gmail.com za sve one koji žele da ostave pušenje kako bi dobili najkorisnije savete i motivaciju da uspeju u borbi protiv cigareta.

Predavanje koje je održala Doktorka Zorica Plavšić, specijalista pulmologije, privuklo je dosta zainteresovanih građana i novinara koji su iznosili svoja iskustva sa cigaretama i pokušali da dođu do odgovora koji je najbolji način za odvikavanje od cigareta.

Doktorka Plavšić tvrdi da je za svaki metod koji postoji prvo potrebna jaka volja, a zatim mogu da se koriste supstitucione terapije i antidepresivi, kao i nenikotinske metode.

Ona je interpretirala rezultate najnovijih istraživanja koji pokazuju da žene koje puše danas imaju mnogo veći rizik za umiranje od raka pluća nego one koje su pušile pre više decenija.

-Žene su osetljivije na dejstvo nikotina, jer im koncentracija nikotina u krvi varira znatno više nego kod muškaraca i zato je želja za nikotinom dosta jača kod žena. Jedan od metoda odvikavanja je alkaloid iz biljke "Zlatna kiša", supstance citizin, koja se vezuje za iste receptore u mozgu kao i nikotin, ali ne stvara zavisnost i nije toksična, a pušač gubi želju za pušenjem - napomenula je doktorka Plavšić i dodala da su muškarci više fizički vezani od nikotina, a žene više emocionalno vezane za cigarete, zbog čega im je potrebna veća podrška.

Slični članci
1 komentar
  1. veki says

    purnjam ali se plasim za zdravlje. sta da radi. volim da zadimim. jedino nisam pusila u trudnoci. ousim od 16 . sada ournjam mnogo manje 4, 5 na dan

Ostavite komentar

Your email address will not be published.