Vuk Jeremić: Gusti oblaci su se nadvili nad DS-om

"Imaću sastanak sa vrhom DS, taj sastanak nije bilo lako organizovati, tek pre nekoliko sati sam zakazao taj sastanak i dogovorio se sa liderom", rekao je Jeremić uz opasku da mu je lakše bilo da zakaže sastanak sa Obamom. "Spremam sam na razuman sastanak i neću ništa da prejudiciram".

"Lakše sam organizovao sa Obamom ili nekim drugim svetskim zvaničnicima sastanke, ali spreman sam za dogovore, i da nađemo rešenje, ali na ultimatume ne reagujem baš najbolje. Mislim da sam mandat u Skupštini pošteno zaradio i ne bih da se kockam sa tim poverenjem građana zbog neke odluke za koju smatram da nije u skladu sa Ustavom i zakonom", kazao je Jeremić u emisiji Svedok na RTS-u.

Jeremić, kaže, ne misli da radi pogrešnu stvar, ali i dodaje da se nameće pitanje da li je u novoj Demokratskoj stranci jedina predviđena kazna smrt, to jest izbacivanje iz stranke ukoliko se ne slažete sa nekom odlukom rukovodstva.

On je rekao da smatra da je mandat u Skupštini pošteno zaradio: "Ne bih da se s tim kockam zbog neke odluke koja nije u skladu sa Ustavom i zakonom".

Jeremić je rekao da poštuje DS, članove i institucije DS-a, ali ako ga neko primorava da bira između ugleda Srbije, on bira ugled zemlje. On je ocenio da nije normalno da stranka izbacuje čoveka koji je na mestu u UN na kojem se on nalazi.

“Ovaj put vladajuća većina ima komotnu većinu, nije moj glas presudan, ja smatram da odluka nije u skladu sa Ustavom i zakonom, a svoje poštovanje prema DS mnogo sam puta pokazao, pa i posle gubitka na izborima... Ja je nisam napustio iako sam ih izgubio pod ne do kraja razjašnjenim okolnostima"
, naglašava Jeremić.

O komentarima Mikija Rakića o članstvu u stranci i njegovoj važnosti, kaže da nije normalno da se izabrani predsednik Generalne skupštine UN u sred mandata izbacuje iz stranke, samo zato što insistira o poštovanju Zakona o narodnim poslanicima. "Ako je to za nekog normalno, mi se razilazimo".

Jeremić tvrdi da su jedini izbori na kojima je učestvovao imenom i prezimenom oni za Skupštinu UN, i oni su se završili rastom ugleda Srbije. "Na republičkim izborima bio sam 16. na listi DS-a... a Đilas, kojeg kao predsednika DS-a poštujem i uvažavam, bio je prvi, i nije mi jasno kako neko ko je bio 16. može da bude odgovorniji od prvog", naveo je Jeremić.

Jeremić kaže da bi njegovo izbacivanje iz stranke unizilo ugled Srbije u UN. "A kako stoje stvari, uskoro će izbori, DS bi mogla da pretrpi težak poraz i ako je motiv mog izbacivanja da se odstrani neko ko bi imao hrabrosti da postavi pitanje odgovornosti rukovodioca nakon takvog poraza, onda mogu da ga razumem iako smatram da je to jako štetno", ističe Jeremić.

"Gusti, tamni oblaci su se nadvili nad DS, a uskoro će izbori... Na moju žalost, kako stoje stvari, DS bi mogla da pretrpi poraz", kaže Jeremić koji dodaje da njegovo izbacivanje tome ne ide u prilog.

"Nemam planove da napuštam DS, da pravim nove planove i pravim novu stranku. I jako bi mi teško palo da me izbace iz stranke", rekao je Jeremić.

Za osam meseci se završava moj mandat u UN, podsetio je Jeremić, i rekao da će se tada vratiti u Skupštinu kojoj može da ponudi svoje novo iskustvo.

On je rekao da veruje da njega neće izbaciti iz stranke, jer može da pomogne oko konsolidacije u njoj. "Ja se nadam da ću kad se vratim u poslaničke klupe, sa iskustvom iz Njujorka, da ću da pomognem toj stranci da se vrati tamo gde treba da bude."

O spekulacijama gde bi mogao da "ode" kada bi bio izbačen iz DS-a, Jeremić je rekao da je prijatelj sa Čedomirom Antićem, ali da nikada sa njim nije pričao o formiranju stranke, kako se po medijima piše.

"Nemam nikave političke planove osim u okviru svoje stranke", tvrdi Jeremić.

Na konstatciju da se pominje čak i ime nove stranke, "Slobodarska Srbija", kao i da bi u njoj bio sa Čedomirom Antićem, Jeremić kaže: "Očigledno je to aluzija na fašističku stranku iz Austrije, a ja sa time ne delim ništa, nikada nismo pričali o tome, ali smo dobri prijatelji, sarađujemo, naročito po pitanju rasprave o Haškom tribunalu u UN", rekao je Jeremić.

O popularnosti koju je stekao i iz toga što je njegova stranka bila na vlasti, odgovara da popularnost može da se istopi preko noći, da neki političari to dobro znaju, i da to ne bi trebalo da bude osnov političkih planova. "Jedini način je da postanete lojalni onome u šta verujete, i da pratite tu liniju. Nažalost, takvi smo, kakvi smo", rekao je Jeremić.

Što se tiče toga da ga je Boris Tadić svojevremeno predložio za premijera, i da li može reći da mu je tada učinio dvostruku veliku uslugu, kaže da je mnogo bolje da u ovom trenutku gledamo u budućnost, a da prošlost ostane političkim analitičarima.

DS je, kaže, bila bar do sada mesto ljudi koji imaju slobodno mišljenje. "Ja se nisam uvek do kraja slagao sa kolegama, naročito po pitanju spoljnih poslova, ali postojala je jedinstvena državna politika, u čijem se formiranju često dolazilo do trvenja i spoljnih manifestacija toga. Rezultat je bio dobar, ta spoljna politika bila je stavljena na izbor celom svetu, Srbija je izabrana da predsedava Generalnom skupštinom UN", naveo je Jeremić.

"Đilas i ja smo bili u prvom planu, učinili svoj posao najbolje što smo u tom trenutku mogli"
, rekao je Jeremić.

Jeremić je prokomentarisao i koncert koji je organizovao u UN, kada je nastupio hor "Viva vox", i rekao da je taj koncert koštao 9.000 dolara, i da je to deo novca koji je uzet iz budžeta za predsedavanje Srbije Generalnom skupštinom.

(B92)

Pogledajte još