Danas odluka o ulici Slobodana Miloševića u Novom Sadu

O predlogu će danas raspravljati Komisija Skupštine grada, kojoj je inicijativu još pre skoro tri meseca podneo Gradski odbor SRS-a. Predsednik GO SRS Đurađ Jakšić kaže da je Milošević dominantna politička figura i državnik koji je na srpskoj političkoj sceni obeležio kraj 20. i početak 21. veka, piše "24 sata".

- Milošević je herojskom odbranom države i srpskog naroda u toku procesa u Hagu, kao jedan od 16 Srba koji su okončali svoj život u haškoj ćeliji pod najblaže rečeno sumnjivim okolnostima, zaslužio da se jedna ulica u Novom Sadu nazove njegovim imenom - smatra Jakšić.

On nije želeo da prognozira kako će predlog proći pred Komisijom. Kako kaže, njima nije važno da li će Komisija preimenovati neku postojeću ulicu ili neku bez imena nazvati po bivšem predsedniku već “da se oda počast heroju”.

Dok sami Novosađani imaju podeljeno mišljenje o ovom pitanju, većina političkih stranaka u gradu se još ranije usprotivila ovom predlogu. Od stranaka koje imaju predstavnike u Skupštini grada apsolutno protiv su opozicione DS i LSV, dok su vladajuće stranke zauzele uzdržani stav. Tako je predsednik Gradskog odbora SPS i predsednik Skupštine grada Siniša Sević odbio da se direktno izjasni kako će glasati, navodeći da prvo komisija mora da razmotri predlog. Gradonačelnik Miloš Vučević je još ranije rekao da trenutno nije vreme da se o tome raspravlja.

Kako god odlučila Komisija, pre konačnog postavljanja table na neku od ulica, saglasnost moraju da daju Saveti nacionalnih manjina, kao i republičko ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu. Ovo nije prvi put da se u Novom Sadu predlaže da Milošević dobije ulicu. Sličan predlog je 2006. podeo SPS, ali predlog na kraju nikada nije stigao do komisije.

24.sata

Pogledajte još