Da li ste probali? Peglana kobasica kao dezert i afrodizijak!

"Desetine, a možda već i stotine porodica onih koji su ostali bez posla, polako počinju da organizuju svoju egistenciju oko proizvodnje peglane kobasice. Dugoročno, ako država i grad strateški podrže ovu porodičnu industriju, ima nade i da se Stara planina opet zabeli i prošara stadima koza, ovaca, goveda, pa i magaraca", rekao je agenciji Beta Đurđić, uoči februarske godišnje promocije pirotskog specijaliteta.

On je ovaj lokalni specijalitet opisao kao "delikatesan i skup proizvod s bezbroj sjajnih svojstava", a koji je godinama više sakrivan nego pokazivan.

"Treba ga ponosno staviti pred što više ljudi, upakovati i objasniti. Istina o peglanoj kobasici je mnogo - da sa ćilimom i kačkavaljem čini 'sveto trojstvo' pirotskog podneblja. Da je ekološki proizvod pošto se ne dimi nego suši, da ne sadrži svinjsko meso, što ga čini prihvatljivim za izbirljiva i bogata tršišta Bliskog istoka, da nije predjelo nego dezert koji se služi uz vino, da zbog zrelog mesa koja ga čine zrači snagom afrodizijaka", rekao je Đurđić.

(Beta)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.