Američki projekat velike Albanije mogao bi da bude zaokružen ove godine

Jugoistok Evrope najkraći je tranzitni put između Zapada i naftom i plinom bogatog područja srednje Azije zbog čega je deo "nove velike geopolitičke igre", piše splitska Slobodna Dalmacija.

List podseća na izjave albanskih zvaničnika o "potrebi za ujedinjenjem svih albanskih teritorija".

"Slobodna Dalmacija" citira direktora Instituta za regionalne prognoze i savetnika trojice albanskih premijera Koče Danaja koji je rekao da bi već ove godine mirnim putem trebalo da bude formirana nova albanska država koja bi objedinila sve albanske teritorije.

Podsećajući i na nedavnu izjavu albanskog premijera Salji Beriše da je ujedinjenje svih albanskih teritorija nezaustavljivo, Slobodna Dalmacija ističe da dok neki analitičari tvrde da je nova albanska država realan projekt koji kod nekih budi strahove i može doneti nove tenzije, drugi navode da su Berišine reči potpuno pogrešno interpretirane.

Američki projekt stvaranja velike Albanije zapravo se polako diplomatskim i vojnim sredstvima realizuje već dugi niz godina. Postoji istorija američkog angažovanja u regionu, ali kada je reč o ovom projektu, treba podsetiti na nekoliko ključnih tačaka. To je američko NATO bombardovanje Srbije 1999. godine, nakon čega je NATO na Kosovu rasporedio 50.000 dobro naoružanih vojnika”, piše list.

Tu je, dodaje se, i Ohridski sporazum, projekt SAD-a, kojim je započet proces političkog reformisanja Makedonije kroz ustavne izmene i usvajanje niza novih zakona koji su osigurali znatno veća prava makedonskim Albancima.

Treća ključna tačka je, piše list, američka podrška nezavisnosti Crne Gore i Kosova čime je oslabljena Srbija, izvršena njena dekompozicija i time uspostavljena regionalna ravnoteža.

"Američka politika je ovim vojno-diplomatskim angažmanom pripremila projekt velike Albanije”, izjavila je “Slobodnu” politikolog, dr Jadranka Polović.

Ukazujući na značenje Kosova kao dela jugoistoka Evrope, Polovićeva kaže da taj region kao i u prošlosti i danas ima značajno geopolitičko, geoekonomsko i geostrateško značenje koje određuje političku budućnost regije.

“Povezan s Mediteranom, Bliskim istokom, područjem Kavkaza i srednje Azije, ali i Podunavljem i srednjom Evropom, oduvek je bio predmet interesa velikih sila. Zbog rastućeg značenja energenata u geopolitici 21. veka, ovaj prostor, koji premrežavaju važne tranzitne rute, pa evo i Gazprom je napokon u Hrvatskoj, postaje prostor snažnog nadmetanja globalnih centara moći”, navela je Polović.

Američka politika, kaže ona, drma svim projektima na Kosovu.

Sramota je da američki zvaničnici koji su tukli Srbiju sada privatizuju najvitalnije delove kosovske ekonomije” kaže Polovićeva.

Ona kaže da ne očekuje nemire u ovom delu Balkana.

"Vođe albanskog nacionalnog pokreta ovih dana izjavljuju da su SAD i Rusija dogovorili prekrajanje granica na način da će se Preševo, Kosovo, verujem i deo Makedonije i Crne Gore, naći u okviru velike Albanije. Ja im doista verujem jer se već odavno nova konfiguracija prostora bivše Jugoslavije sprovodi putem dva integracijska procesa: pridruživanja regije NATO-u i Evropskoj uniji”, kaže Polovićeva.

“Regiju potresa visoka nezaposlenost, apatija ljudi, neverovatne socijalne razlike, a upravo američki favoriti, Albanija, Kosovo i Crna Gora, mogu se označiti kao zemlje s najvećim kriminalom”, rekla je Polović.

Slobodna Dalmacija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.