Ljimajeva odbrana plaćena "prljavim novcem"

Milion evra koštala je odbrana za suđenje pred Haškim tribunalom, a još milion u Prištini za slučaj ratnih zločina u kampu OVK u selu Klečka, piše list.

Prvi milion potiče iz fonda "Ljimaj", a za drugi deo se sumnja da ima kriminalno poreklo.

Na osnovu toga Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu za pranje novca protiv Ljimaja i dvojice njegove braće Demira i Fljorimija, za šta bi mogli da dobiju do deset godina zatvora i kaznu u iznosu koji je tri puta veći od iznosa za koji se sumnja da potiče od kriminala.

Nemački tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Johanes Piker sumnja da je novac kojim je plaćen advokat Karim Kan "prljav". On je u tuzbi rekao da je Demir Ljimaj u novembru 2011. prodao neprijavljeno imanje Arbonu Deskuu iz Kline za 500.000 evra.

"Decembra 2011. Demir Ljimaj je prebacio 316.900 evra, a 24. januara još 120.000 evra u Holandiju na račun advokata Fatmira Ljimaja, Karima Kana", navodi se u dnevniku.

Kan je branio Ljimaja u Hagu i na Kosovu u procesima za ratne zločine. U prvom slučaju Ljimaj je proglašen nevinim za ratne zločine u Lapušniku, dok se očekuje da mu za zločine u Klečki bude suđeno u Prištini.

(Beta)

Pogledajte još