Hilari Klinton: SAD lider u 21. veku

Dan pre nego što će zvanično istupiti sa dužnosti, Klintonova je istovremeno pozvala nacionalne institucije na modernizaciju, navodeći da je potrebna "nova arhitektura za novi svet", prenosi AFP.

U govoru održanom u Savetu za međunarodne odnose ona je stala u odbranu svoje četiri godine na funkciji, podsetivši gde je Amerika bila kada je ona preuzela dužnost na početku prvog mandata predsednika Baraka Obame.

"Setite se sa čim smo bili suočeni u januaru 2009. - dva rata, oslabljena ekonomija, tradicionalni savezi u slabljenju, diplomatski status SAD narušen", rekla je ona.

Četiri godine kasnije, "revitalizovali smo američku diplomatiju i ojačali naše saveze", navela je Klinton.

"Ukratko, Amerika je danas jača na unutrašnjem planu i više poštovana u svetu. Naše globalno vođstvo je na čvršćim osnovama nego što su mnogi prestpostavljali",istakla je ona.

Državna sekretarka je dodala da Vašington treba da proširi svoje angažovanje, pošto, kako je rekla, "ne možete biti lider u 21. veku bez instrumenata 21. veka".

"Ne u vreme kada ljudi organizuju prodemokratske proteste putem tvitera, a teroristi šire mržnju putem interneta"
, upozorila je Klintonova.

Ona je dodala da će SAD ostati "nacija bez koje se ne može".
"To nije hvalisanje ili prazan slogan - to je priznavanje naše uloge i naših odgovornosti. I zato će SAD nastaviti da budu predvodnik i u ovom veku, pa i da vode na nove načine", zaključila je Klinton.

(B92)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.