Strateško prijateljstvo Srbije i Turske mehanizam za mir na Balkanu

Davutoglu će se sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem. Kako se navodi u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova, Davutoglu je došao u Beograd kako bi pripremio predstojeću posetu Tomislava Nikolića Turskoj.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu rekao je da Srbija i Turska imaju zajedničku viziju regiona u kome su zemlje integrisane na miran način i dodao da je strateško prijateljstvo Srbije i Turske važan mehinizam za stabilnost i mir na Balkanu, javljaju agencije.

Davutoglu, koji je u poseti Beogradu, sastao se s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem. Dvojica šefova diplomatija su posle sastanka potpisala sporazum o zapošljavanju osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Šef turske diplomatije je na konferenciji za novinare posle sastanka sa srpskim ministrom spoljnih poslva Ivanom Mrkićem rekao da je u Beogradu u sklopu priprema predstojeće posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Turskoj, ali da je tu da bi preneo poruku prijateljstva i partnerstva.

Mrkić je rekao da su on i Davutoglu imali "otvoren i srdačan razgovor kakav se i inače odvija medju prijateljima" i dodao da su glavne teme razgovora bile unapredjenje stabilnosti u regionu, unapredjenje ekonomske saradnje kao i dijalog Beograda i Prištine koji je u toku.

Ministri su se složili da je ekonomska saradnja izmedju dve zemlje dobra, ali da se ona može značajno poboljšati.

Davutoglu je istakao da je dobro što će Nikolić tokom posete Turskoj razgovarati i sa turskim biznismenima i dodao da njegova zemlja ohrabruje poslovne ljude da što više ulažu u Srbiju.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine Davutoglu je rekao da njegova zemlja snažno podržava te razgovore i da je na usluzi ukoliko može na bilo koji način da doprinese tom procesu.

Davutoglu boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu tokom koje će se sastati i sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i ministrima Rasimom Ljajićem i Sulejmanom Ugljaninom.

(Beta, Tanjug)

Pogledajte još