Trudne ste i dobile ste otkaz: Prijavite inspekciji, poslodavcima prete visoke kazne (VIDEO)

Ovakvih slučajeva sve je više, a mnoge žene ćute jer ne znaju kome da se obrate za pomoć.

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić upozorava na to da je najčešći način otpuštanja - neprodužavanje ugovora o radu kada se sazna za trudnoću.

"Mnoge žene su zaposlene na određeno vreme, neke imaju ugovor u delu, i onda kada ostanu u drugom stanju taj ugovor istekne i one prestaju da rade", kaže Petrušić.

Iako po zakonu poslodavac zaposlenoj trudnici ne može da da otkaz niti da je stavi u nepovoljniji položaj, takvih slučajeva je sve više.

Iz inspekcije rada pozivaju trudnice koje su otpuštene da im se obrate za pomoć.

"Poslodavac za taj prekršaj može biti kažnjen kaznom do milion dinara zbog toga što je otpustio nezakonito trudnu ženu a opet ako ne postupi po rešenju inspektora rada čekaju ga nove novčane kazne. Kazne su visoke samo je pitanje koliko su zaposleni informisani", dodaje Goran Marković iz Inspekcije rada.

Najnoviji slučaj (o kome se pisalo) otpuštanja žene u drugom stanju se dogodio u Novom Sadu, a sve o tome možete pročitati ovde.

Slučaj doktorke Doma zdravlja Bečej takođe je potresao javnost, a ona je dobila otkaz u četvrtom mesecu trudnoće.

Još jedan takav slučaj dogodio se u decembru prošle godine, kada je žena u osmom mesecu trudnoće dobila otkaz. Posle burne reakcije javnosti, rečeno je da će biti vraćena na posao.

Pogledajte prilog TV B92.

(B92, S media)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.