Milutinović potpisao ugovor sa iračkom reprezentacijom

BAGDAD, 23. aprila 2009. (Beta-AP) - Srpski fudbalski trener Bora Milutinović zvanično je postavljen za selektora reprezentacije Iraka.

Milutinović je na svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u Bagdadu kratko rekao da ga nasilje koje i dalje traje u Iraku nije omelo u nameri da prihvati ponudu.

Detalji ugovora nisu saopšteni, ali je 64-godišnji Milutinović ranije ovog meseca objavio da će Irak predvoditi na junskom Kupu konfederacija u Južnoj Africi.

Čelnici Fudbalskog saveza Iraka pominjali su mogućnost da se saradanja produži i posle tog turnira, ako reprezentacija na njemu ostvari dobar rezultat.

Milutinović će na klupi Iraka, prema ranijim najavama, debitovati 9. juna na prijateljskoj utakmici sa Poljskom u Kejp Taunu u Južnoj Africi.

Selekcija Iraka bi pre početka Kupa konfederacija, u kome će biti u Grupi A sa Južnom Afrikom, evropskim prvakom Španijom i Novim Zelandom, trebalo da odigra i prijateljsku utakmicu sa Egiptom.

Prethodni selektor Iraka bio je Brazilac Žorvan Vijera, koji je ekipu 2007. godine predvodio do titule šampiona Azije. Vijera je, ipak, otpušten u februaru posle loših rezultata na Zalivskom kupu.

Irak se, takođe, nije kvalifikovao na Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Milutinović je jedini trener u istoriji fudbala koji je uspeo da se sa pet različitih reprezentacija plasira na Svetsko prvenstvo.

Prvi put je to učinio sa Meksikom, a kasnije je isti podvig načinio i sa Kostarikom, SAD, Nigerijom i Kinom. Milutinović je predvodio i reprezentacije Hondurasa i Jamajke na čijem je čelu bio do novembra 2007. godine.

Pogledajte još