Haški tribunal: Mladić mora da plati 60.000 evra odbrani

Navodi se da Mladić i njegova supruga Bosiljka dobijaju redovne mesečne penzije i imaju sredstva na bankovnom računu. Haški tribunal je utvrdio da on treba sam da finansira troškove svoje odbrane u iznosu od 120 hiljada KM - 60 hiljada evra

U odluci Kancelarije registara Haškog tribunala se navodi da je Mladić krajem juna 2011. godine izjavio da nema sredstava da plaća svoju odbranu. Istragom je utvrđeno da vrednost Mladićeve porodične kuće “premašuje njegove osnovne potrebe, kao i potrebe osoba sa kojima živi”, javio je BJR.

Ostatak troškova odbrane, kako je navedeno u odluci, snosiće Haški sud
. U odluci se navodi da Haški tribunal ocenjuje sredstava koja su na raspolaganju optuženom, da od tog iznosa oduzima sredstva potrebna za njegov život i izdržavanih članova porodice.

Iznos koji preostaje, kako je objašnjeno u odluci, optuženi je dužan da da kako bi delom pokrio troškove odbrane.Mladić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata, i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana kasnije.Trenutno je u toku izvođenje dokaza Haškog tužilaštva.

(Kurir)

Pogledajte još