Novica Veličković proglašen za Zvezdu u usponu Evrolige

BEOGRAD, 23. aprila 2009. (Beta) - Treneri timova iz Evrolige dodelili su košarkašu Partizana Novici Veličkoviću nagradu Zvezda u usponu, saopšteno je iz Evrolige.

Na trećem mestu nalazi se njegov saigrač iz Partizana Milenko Tepić, dok je na petom krilo "crno-belih" Jan Veseli.

Veličkoviću je ovo četvrta godina u Evroligi, a u obrazloženju dodele priznanja navodi se da je krilo šampiona Srbije "eksplodirao u ovoj sezoni, postavši ne samo najnoviji igrač odluke u Partizanu, već i jedan od najpresudnijih igrača u Top 16 fazi".

Veličković je bio najkorisniji igrač (MVP) Evrolige u februaru, evroligaškom mesecu posvećenom Top 16 fazi, kada je pomogao Partizanu da se plasira u četvrtfinale takmičenja.

Sezonu u Evroligi 22-godišnjak je završio sa 11,5 poena i 5,1 skoka prosečno po utakmici, postavši tako najbolji strelac i drugi skakač svog tima. Veličković je i među prva tri igrača "crno-belih" po broju ukradenih lopti, asistencija i blokada.

"Više od svega, Veličković se dokazao kao vođa tima, uprkos uzrastu, u ključnom trenutku sezone, pošto je u četiri pobede Partizana u Top 16 fazi učestvovao sa 14,5 poena i 6,7 skokova", navodi se na sajtu Evrolige.

"Predvođen Veličkovićem, Partizan je dobio toliku podršku publike da je ekipa oborila rekord po broju gledalaca u Evroligi u zatvorenom prostoru. Tim je u poslednjoj utakmici Top 16 faze bodrilo 22.567 gledalaca", navodi se u obrazloženju odluke.

Trofej Zvezda u usponu dodeljuje se poslednjih pet godina igraču koji je imao manje od 22 godine do 1. jula u leto kada počinje sezona.

U neizvesnoj završnici, drugo mesto ove godine podelili su Barselonin Ersan Iljasova i Serhio Ljulj iz Real Madrida. Za njima sledi Tepić. Peto mesto dele Veseli i Emir Preldžić iz Fenerbahčea.

Evroliga je do sada dodelila još dva priznanja. Nagradu Alfonso Ford za najboljeg strelca dobio je reprezentativac Igor Rakočević iz Taukeramike, dok je za najboljeg defanzivca proglašen Dimitris Dijamantidis iz Panatinaikosa, petu uzastopnu godinu.

Na završnom turniru, koji se igra od 1. do 3. maja u Berlinu, biće dodeljena priznanja za Najkorisnijeg igrača (MVP) i najbolji tim lige.

Pogledajte još