Engleska je raj za trenere

RIM, 23. aprila 2009. (Beta-Rojters) - Trener milanskog Intera Žoze Morinjo rekao je da je Engleska raj za fudbalske trenere, dok su u Italiji čelnici klubova opsednuti rezultatom svake sledeće utakmice i jedva čekaju da uruče otkaz.

Murinjo je na dobrom putu da Inter dovede do četvrte uzastopne titule prvaka Italije, pošto šest kola pre kraja sezone u Seriji A ima 10 bodova više od najbližih pratilaca Juventusa i Milana. Portugalski trener prethodno je sa Čelsijem osvojio dve titule prvaka Engleske.

"Engleska je raj za trenere koji mogu da prave planove za budućnost, bez pritiska da u kratkom periodu moraju da osvajaju trofeje", rekao je Murinjo za sajt Intera (www.inter.it).

Morinjo je kao primere naveo trenere Arsenala Arsena Vengera i Liverpula Rafaela Benitesa.

"Venger radi u miru, a Arsenal nije osvojio titulu već četiri godine. Venger, ipak, nastavlja fantastičan rad sa mladim igračima. Benites će verovatno i peti put ostati bez titule, ali i on nastavlja da radi, a njegov ugovor je još i produžen", dodao je Morinjo.

Nekadašnji trener Porta, sa kojim je 2004. godine osvojio i Ligu šampiona, tvrdi da je u Italiji situacija potpuno drugačija.

"Ovde je već oko 10 trenera dobilo otkaz ove sezone. Ljudi su u Italiji opsednuti rezultatima, bodovima. Timovi koji se bore za titulu, moraju da postanu šampioni, inače nastaje drama", ocenio je Mornjo.

"Timovi koji se bore za opstanak moraju da sačuvaju status prvoligaša ili će sigurno dobiti otkaz. Italijanski treneri su tehnički dobri, ali su još bolji u borbi sa tim pritiskom", dodao je 46-godišnji Portugalac.

Pogledajte još