Mladi Hrvat otkrio greške u sigurnosnim sistemima Googlea i Facebooka

IT svet proteklih dana "prodrmao" je mladi Hrvat Josip Franjković (18) čije znanje i trud su prepoznali i nagradili dva najpoznatija brenda na Internetu: Google i Facebook, prenosi "Index.hr" pisanje hrvatskog "Media Servisa".

Josip je student prve godine Američke visoke škole za menadžment i tehnologiju na smeru Informacione tehnologije i već tri godine radi na utvrđivanju grešaka u sigurnosnim sistemima najpoznatijeg pretraživača na svetu - Google, kao i najpopularnije društvene mreže - Facebook.

- U Googleu sam pronašao sedam grešaka, od tih je šest bilo tipa "Cross site Scripting". Pomoću "Cross site Scriptinga" mogu da radim sve što i korisnik može - da šaljem e-mailove, postujem i tako dalje - otkriva Josip samo jednu od grešaka koju je pronašao u Googleu.

- Google je radio ankete za velike kompanije. Znači, velike kompanije plate Googleu da napravi anketu i našao sam način da obrišem sve rezultate tih anketa i da zapravo potpuno uništim tu anketu - pojašnjava Josip i dodaje da je na "Facebooku našao jednu malu grešku koja se dogodi samo u posebnim okolnostima koja otkriva privatne podatke nekih ljudi".

Za svoj trud Josip je nagrađen novčano sa ukupno 4.274 američkih dolara, a, što je posebna čast, njegovo ime se našlo na prestižnim listama "Google Hall of Fame" i "Facebook White Hat".

Međutim, to nije kraj Josipovih aktivnosti. On je sa kolegama sa fakulteta pokrenuo uslugu proveravanja sigurnosnih grešaka na vebsajtovima. Iako već ima dosta ponuda od kompanija, on razmišlja o inostranstvu.

- Ako se u Hrvatskoj ništa ne promeni u sledećih nekoliko godina, verovatno ću posao potražiti u inostranstvu - kaže Josip, a prenosi "Index.hr".

Pogledajte još