Pitanje od "sedam miliona glasova": Hoće li ove godine biti vanrednih izbora u Srbiji?

Zvaničnici stranaka vladajuće koalicije ukazuju da u ovom trenutku izbori nisu potrebni i da bi bili loši s gledišta ispunjavanja dogovorenih ciljeva, ali i da su u svakom trenutku spremni da izađu pred građane, a dve opozicione stranke - DSS i DS - danas su zatražile raspisivanje vanrednih izbora.

Iako se svi slažu da je raspisivanje vanrednih izbora loše za Srbiju, politička situacija u zemlji, rast rejtinga najveće vladajuće stranke - SNS, intenziviranje borbe protiv korupcije i medijski obračuni podigli su lestivicu očekivanja i prognoza na viši nivo.

Premijer i lider SPS ranije je rekao da Vlada neće pasti ni zbog Kosova i Metohije, ni zbog borbe protiv korupcije, ni zbog Šarića.

- Izbori mogu da budu kad god hoćete, ali da li mislite da bih ja kao premijer radio sve ovo, nastavljao razgovore sa Tačijem, da bi za nedelju ili mesec dana sve palo u vodu zbog raspisivanja izbora - uzvratio je Dačić novinarima na pitanje o mogućnosti izbora.

Vicepremijer i lider SNS Aleksandar Vučić, čije namere u tom pogledu mediji neprestano nastoje da "pogode", više puta je rekao da sve dok ništa ne stoji na putu borbi protiv korupcije i ostalim ključnim posovima Vlade nema potrebe za raspisivanjem izbora.

Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić danas je ponovo izjavio da je bolje da se odmah ide na vanredne izbore, nego da se nastavi atmosfera stalnog licitiranja izborima koja ugrožava ispunjavanje reformi na koje su se obavezale stranke u kampanji.

- Ako me pitate da li je dobro da bude izbora - nije, ne zbog stranke već sa stanovištva i perspektiva, mogućnosti i ciljeva koje treba da ispunimo. U Srbiji retko biramo između dobrog i lošeg, obično biramo između dva loša, a ako su jedno loše izbori, a drugo atmosfera kakva je sada, bolje da odmah idemo na izbore i to zaustavimo - poručio je Ljajić na drugoj izbornoj skupštini beogradskog odbora SDPS-a.

Ljajić je naglasio da se u Srbiji stvara klima kao da je predizborna kampanja već u toku i da to nije dobro za zemlju, ali da se SDPS svakako neće pitati o tome hoće li biti izbora, već dve najveće stranke.

Ministar finansija i privrede i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić danas je poručio da "nema vremena" za priče o novim izborima u Srbiji i, kao i Ljajić, istakao da od njegove stranke u tom smislu ništa ne zavisi.

- Oni koji nemaju preča posla, neka pričaju o izborima - rekao je Dinkić novinarima posle obilaska pogona kompanije Tigar u Pirotu i dodao "od moje stranke ništa od toga ne zavisi, tako da se ne opterećujem time".

Sličan stav nedavno je iznela i potpredsednica vlade i funkcionerka URS-a Verica Kalanović, koja je ocenila je da su priče o prevremenim izborima preterane i izrazila nadu da će 2013. godina biti godina ekonomskog oporavka, a ne "paralisanja" države.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da vanredni izbori u ovom trenutku ne bi doneli ništa dobro Srbiji i da zato nisu potrebni, jer bi, tvrdi, iste partije formirale vlast.
- Hajde da se manemo politikanstva, da nešto radimo, da ono što smo obećali i realizujemo. Šta ćemo da dobijemo vanrednim parlamentarnim izborima? - upitao je Marković.

I predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić smatra da bi raspisivanje izbora sada bilo štetna i bespotrebna avantura.

S druge strane, opozicija poziva na raspuštanje vlade i vanredne izbore.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je danas da je, u situaciji u kojoj se zemlja nalazi, jedino realno rešenje momentalno raspuštanje vlade i raspisivanje prevremenih izbora, koji "ne odgovaraju DS-u, ali odgovaraju Srbiji".

Đilas je rekao i da DS ne ruši vladu, već da će se ona sama srušiti, što se, kako smatra, dešava ubrzano i pred očima javnosti.

Libereralnodemokratska partija, međutim, poručuje da su izbori jedino rešenje ali samo pod uslovom da se Srbija suprotstavi "opasnoj zloupotrebi politike, kampanje, države i institucija" uz ocenu da se država ne može voditi kao tabloid.

- Izbori su rešenje, ali samo pod jednim uslovom. Srbija se mora suprotstaviti opasnoj zloupotrebi politike, kampanje, države i institucija. Jedini način da se to desi je da javnost, pristojni i ozbiljni ljudi koji čine veliku većinu u ovoj zemlji, ne dopuste strankama prošle i ove vlasti, koje su ih godinama neodgovorno i sebično lagale, da to ponovo učine - poručuje LDP.

Demokratska stranka Srbije (DSS) ponovo je danas zatražila od premijera Srbije Ivice Dačića da podnese ostavku, ovog puta zbog, kako tvrdi ta stranka, novih dokaza o kontaktima sa grupom odbeglog narko bosa Darka Šarića.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još