Ambasador Izraela: Mnogo toga u Srbiji me podseća na domovinu

Šta je to u mentalitetu državljana Izraela što ih čini tako ekonomski uspešnim?

Izrael je dom jevrejskog naroda. Mnogi Jevreji dolaze u Izrael iz najrazličitijih krajeva sveta, iz preko 1200 država, doneseći sa sobom različita iskustva i običaje. Izrael je izolovan u odnosu na svoje susede, te su njegovi stanovnici primorani da osmisle načine preživljavanja u gotovo svim segmentima života - poljoprivredi, ekonomiji...

Obrazovanje je za Jevreje od izuzetnog značaja. Ono je osnovni i nezaobilazni deo našeg vaspitanja. Ilustracije radi, Izrael ima deset laureata Nobelove nagrade. Ne moramo biti zgodni ili privlačni, ali obrazovani moramo biti. Samo to garantuje uspeh. Obrazovanje, inovativnost, inicijativa i kreativnost odlike su savremenog Izraela. Izrael je danas “ostrvo” koje opstaje uprkos brojnim izazovima.

Šta srpski narod može da nauči od vašeg naroda?

Naši narodi moraju da uče jedan od drugog. Ono što odlkuje Izraelce je da se nikada ne predaju bez obzira na okolnosti. Jedna od tipičnih izraelskih izreka je: ”Ne prihvatamo “ne” kao odgovor.” Ono što nam je svakako zajedničko je urođeni inat.

Šta je slično, a šta različito između naših naroda?

Izraelci se ovde osećaju kao kod kuće. Sličan je puls života, otvorenost i gostoljubivost. Oba naroda umeju da uživaju, pa se stoga noćni život Beograda i Tel Aviva gotovo ne razlikuje.
Za razliku od Srbije, Izrael je zemlja imigranata, zemlja koja i danas prima doseljenike sa svih kontinenata koji sa sobom donose svoj način života, običaje i kulturu življenja.

Šta ćete poneti odavde?

Imate odličnu kuhinju. Ajvar, sireve, kajmak... I dalje mi nije jasno kako ljudi ovde imaju dobru liniju kada je kuhinja tako divna. Imate i odlične restorane.

Ceo intervju sa ambasadorom pročitajte na sajtu Mojodmor.rs

Pogledajte još