Zaboravite: Deset zastarelih saveta o bebama

0

Dobronamerni saveti rođaka i prijatelja nisu uvek i najbolji za vašu bebu.

Ari Braun, savetnik za roditelje, izdvojio je deset školskih činjenica o roditeljstvu koje su danas postale samo fikcija.

Bebe treba kupati svakog dana
Bebe se ne znoje na isti način kao odrasli i nemaju neprijatan miris, tako da je njima potrebno kupanje na svaka dva ili tri dana. Ako je to, ipak, deo vaše svakodnevne rutine, ne zaboravite da hidrirate bebinu kožu odgovarajućim preparatima.

Bebe najbolje spavaju u sobi koja je tiha i zamračena
Dok neka deca zaista imaju lak san, ostalima ne smeta tihi žamor u pozadini i malo svetlosti. Ukoliko naviknete bebu da spava u sobi u kojoj ne vlada apsolutna tišina, to će biti veliki plus za vas jer ćete moći da je stavite da odrema u različitim situacijama.

Povišenu temperaturu kod bebe treba skidati uz pomoć alkohola
Utrljavanje alkohola u bebinu kožu neće zaista sniziti povišenu temperaturu. Takođe, ovo je i nebezbedna metoda, jer bebina koža može absorbovati alkohol.

Bebu ne treba uzimati kada plače, da ne bi bila razmažena
Bebe mlađe od četiri meseca imaju nekoliko samo-umirujućih strategija. Mališani znaju sisanjem da se umire i vole da su povijeni, i to je otprilike to. Uzimanjem bebe u naručje kada plače pomoći ćete joj da nauči da ste uvek tu i da brinete o njoj.

Bebama treba noću menjati mokre pelene
Urin je sterilan, a pelene su danas dobro upijajuće, tako da je u redu ako ostavite bebu u vlažnoj peleni tokom noći. Međutim, ako je vaša beba predugo u prljavoj peleni može izazvati infekciju urinarnog trakta ili bešike, pogotovu kod devojčica, pa ako “namirišete” pelenu, promenite je.

Od ključne je važnosti svakodnevno sterilisati sve flašice i cucle

Sterilišite flašice i cucle kada ih prvi put izvadite iz pakovanja, ali posle toga je sasvim dovoljno da ih operete vodom i sapunom. Bebe su mnogo više izložene bakterijama u okolini nego onima koje ostaju na dobro opranim flašicama i cuclama.

Bebe treba da spavaju na stomaku
Najsigurniji položaj za bebu je spavanje na leđima. U prošlosti, lekari su strahovali da bi bebe mogle da se zagrcnu od malo pljuvačke ako ne leže na stomaku ili na strani, ali današnje studije pokazuju drugačije.

Dodavanje žitarica u mleko produžava bebin san
Odložite uvođenje čvrste hrane do navršenih četiri ili šest meseci. Istraživanja pokazuju da deca kojoj je uvedena čvrsta hrana pre četvrtog meseca teže spavaju. Takođe, studije su dovele u vezu rano uvođenje čvrste hrane i gojaznosti kasnije u životu.

Važno je hraniti bebu po strogom ustanovljenom rasporedu ishrane

Bebe je najbolje hraniti kada to one žele jer njihovi unutrašnji znaci im govore kada su gladne a kada su site. Postavljanjem rasporeda ishrane možete negativno uticati na urođene navike vaše bebe.

Deci su potrebne cipele sa jakim đonom
Bebe koriste svoje prste da hvataju površine po kojima hodaju, pa se preporučuje da hodaju bose u zatvorenom prostoru. Da bi prstići ostali bezbedni napolju, bolje je nabaviti cipele koje dobro prijanjaju uz tabane. Pri tom cipele sa teškim i tvrdim đonovima mogu biti previše klizave.

(021.rs)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.