fbpx

Devizne rezerve - 6,7 milijardi evra

Ukupne devizne rezerve zemlje dostigle su nivo od 6,7944 milijardi evra, a polugodišnja apresijacija dinara iznosi 0,6 odsto, saopštila je juče NBS.

U prvom polugodištu 2006. devizne rezerve NBS povećane su za 1,4263 milijardi evra i na kraju juna dostigle su nivo od 6,3614 milijardi što obezbeđuje pokrivenost novčane mase 368,7 odsto. Samo tokom juna ostvaren je rast deviznih rezervi od 199,3 miliona evra. Poslednjeg dana juna devizne rezerve ovlašćenih banka iznosile su 433 miliona evra, dok je junska apresijacija dinara iznosila tri odsto, što je rezultat značajno povećane ponude deviza u odnosu na tražnju na sastanku MDT−a, objašnjavaju u NBS.

U Narodnoj banci ističu da je junskom rastu deviznih rezervi NBS značajno doprineo devizni priliv ostvaren po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca u visini od 154,4 miliona evra. Istovremeno u junu je izvršena prevremena otplata jedne četvrtine duga MMF−u u iznosu od 190 miliona evra, dok je na ime izmirenja obaveza prema inokreditorima isplaćeno 42,9 miliona evra, a po osnovu stare devizne štednje i Zajma za privredni preporod 56,9 miliona evra. Ukupan promet na sastanku Međubankarskog deviznog tržišta u junu iznosio je 57,1 miliona evra, pri čemu je NBS prodala 11 miliona, a kupila 2,1 miliona evra, dok su ovlašćene banke prodale 44 miliona evra.

Prosečna dnevna neto prodaja NBS u junu iznosila je svega 0,4 miliona evra. Dok je junski promet na sastanku MDT−a bio manji za 154,1 miliona evra od ostva− renog u prethodnom mesecu, ukupan obim neposredne međubankarske trgovine devizama van sastanka MDT−a u istom mesecu iznosio je 318,1 miliona evra. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.