Počeci međunarodnih univerzitetskih takmičenja

Šta je FISU?
Federation Internationale du Sport Universitaire (FISU) je Međunarodna federacija univerzitetskog sporta, osnovana 1949. godine. FISU je globalna organizacija koja nadgleda letnje i zimske univerzijade, ali i svetska univerzitetska prvenstva. 

Istorijat
Mada je FISU zvanično osnovana 1949. godine, koreni organizacije su u dvadesetim godinama prošlog veka, kada je Francuz Žan Petitžan u maju 1923. organizovao prve Svetske studentske igre u Parizu. 

Već naredne godine nastala je Međunarodna konfederacija studenata (International Confederation of Students - ICS). Na prvom kongresu u Varšavi pokret je i zvanično osnovan. Od 1925. do 1939. godine studenti i ICS su organizovali veliki broj sportskih manifestacija u Pragu (1925), Rimu (1927), Darmštatu (1930), Torinu (1933), Budimpešti (1935), Parizu (1937), Monaku (1939). 

Drugi svetski rat prekinuo je studentska sportska takmičenja, ali su, po završetku rata, na inicijativu Francuske ponovo organizovane Svetske studentske igre. Do 1959. godine, kada su Igre organizovane u Italiji, u Torinu, senka hladnog rata bila je i nad svetskim studentskim pokretom, pa su na igrama uglavnom učestvovale ekipe zapadnih zemalja. Na pragu šezdesetih, konačno su predstavnici oba bloka shvatili da studentski sportski duh mora da bude iznad svake politike. 

Od tada, sve do danas, studentski sportski pokret se neprekidno širio, a studentske sportske igre, od 1959. godine pod imenom Univerzijada, postale su najznačajnija i najmasovnija sportska manifestacija posle Olimpijade. 

N.D.

Pogledajte još