Ekvador: Zatvara se "najstrašniji" aerodrom na svetu

Ovaj aerodrom okružen gigantskim vulkanima jedan je od najstrašnijih na svetu. To je jedan od razloga zbog kog će od 19. februara biti premešten na drugu lokaciju.

Kada je otvoren 1960. bio je okružen poljima kukuruza, ali je sa rastom glavnog grada okolina postala nešto uređenija i ništa manje opasna.

Marija Davila (40) koja je živela blizu piste od detinjstva kaže da su se prilikom sletanja aviona tresli prozori na njenoj kući.

“Često sam zamišljala da će avion pasti na našu kuću i pobiti mi sve članove porodice”, kaže ova žena.

(old_image)
Beta / AP / Dolores Ochoa

U šezdesetim godinama prošlog veka Kito je imao 350.000 stanovnika, a sada se taj broj popeo na 2,2 miliona.

Aerodrom je imao 10 ozbiljnih nesreća od kako je otvoren.

Jedan DC-8 u vlasništvu kompanije Aeka je u toku poletanja 1984. udario u obližnje kuće i odneo 49 života.

Četrnaest godina kasnije Cubana de Aviacion Tupolev 154 nije uspeo da poleti i udario je u zid aerodroma pobivši 76 ljudi.

Većinu ovih nesreća izazvalo je proklizavanje sa piste.

(old_image)
Beta / AP / Dolores Ochoa

Obližnje planine čine da avion mora pod izuzetno strmim uglom da prilazi pisti, a visina od gotovo 2.850 metara sa “retkim” vazduhom smanjuje performanse aviona na uzletanju i sletanju.

Česti putnici, pa čak i oni koji su se navikli na hirovite vazdušne struje Anda, mogu se unervoziti prilazeći Kitu, koji ima oko 220 poletanja i sletanja u toku dana, a godišnje kroz njega prođe 451.000 putnika.

Drugi gradovi u regionu takođe su pokušali da pomere aerodrome na manje problematična mesta.

(old_image)
Beta / AP / Dolores Ochoa

Honduras planira da prebaci ozloglašeni Tonkontin iz Tegusigalpe čija je kratka pista i lokacija u sred naselja učinila ovaj aerodrom najopasnijim u regionu.

Zatvoren je za komercijalne letove 2008. tokok šest nedelja nakon što je A320 sleteo s piste na ulicu i ubio petoro ljudi.

Zastrašujući su i oni na karipskim ostrvima St. Bart, St. Martin i Saba, a već godinama se planira preseljenje aerodroma u Meksiko Sitiju na neki veći prostor.

Novi aerodrom u Kitu biće 12 puta veći od strarog, koji će biti preuređen u javni park.

(B92)

Pogledajte još