Reklame za lekove obmanjuju javnost - prodaju se i proizvodi štetni po zdravlje

Određene vrste, ovakvih proizvida su štetne po zdravlje, a u prometu su i proizvodi od koloidnog srebra ili nano srebra, koji su zabranjeni u svetu.

Privučeni reklamom, ljudi često kupuju preparate za koje veruju da će im rešiti problem. Međutim, takvi proizvodi, najčešće ne daju obećani efekat, javlja RTS.

Pre nego što stigne do pacijenta svaki lek prolazi strogu kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti. Prema pravilniku o oglašavanju mogu se reklamirati samo lekovi koji se kupuju bez recepta, i to po strogo predviđenim pravilima, kažu u Agenciji za lekove.

Direktorka Agencije za lekove i medicionska sredstva Tatjana Šipetić kaže da se mora voditi računa da je informacija tačna i da se pacijent koji će koristi lek ne sme dovoditi u zabludu.

"U reklami ne smete da koristite decu, da ih navedete da oni sami mogu da ga koriste", naglašava Šipetićeva.

Iako ne prolaze tako strogu kontrolu, da bi se našli u prodaji dijetetski proizvodi moraju da budu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja.

Farmaceut Vukosava Stevanović kaže da se za dijetetske proizvode uzima samo dokumentacija, a niko ne proverava sastav proizvoda.

"Uzima se samo dokumentacija kojom proizvođač garantuje da su sastojci unutra. Njihova kontrola se sprovodi metodom slučajnog izbora iz prometa", kaže Stevanovićeva.

Za razliku od bogatih zemalja koje sprovode česte kontrole tržišta, kod nas su one mnogo ređe, pa se dešava da se prodaju i proizvodi štetni po zdravlje.

"Ono što se nikako ne bi smeli da budu u prometu, a nalaze su proizvodi koloidnog srebra ili nano srebra, oni su pravilnikom o dijetetskim proizvodima zabranjeni u prometu u svetu", naglašava Stevanovićeva.

Jedini način da se potrošači, bar donekle, zaštite od prevare, kažu stručnjaci, jeste da provere da li preparat ima utisnut broj na kutiji, koji znači da je evidentiran kod Ministarstva zdravlja. To je garancija da, čak i ako nije efikasan, neće škoditi zdravlju.

RTS

Pogledajte još