Posao u UAE za 1.000 stručnjaka za visoke tehnologije

Uslov za realizaciju te investicije jeste da Srbija obezbedi 1.000 stručnjaka za visoke tehnologije.

"Vlada Srbije namerava da uključi stručnjake iz dijaspore u listu od 1.000 visokostručnih kadrova koji predstavljaju uslov za realizaciju ugovora za izgradnju fabrike čipova s kompanijom Mubadala iz UAE", saopštila je Kancelarija za dijasporu, javlja Beta

Kancelarija će nastojati da srpski inženjeri za visoke tehnologije u svetu dobiju potrebne podatke i tehničke detalje kako bi mogli da se odazovu apelu matice, navodi se u saopštenju.

"Razvoj i ulaganja u visoke tehnologije prioriteti su vlade. Krajnje je vreme da se ozbiljno i aktivno priđe našim stručnjacima iz dijaspore i vlada će to učiniti. Potreban je strateški plan", rekla je direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković.

Vlada je od nekoliko državnih fakulteta tražila informacije o potencijalnim kadrovima potrebnim da bi se ta investicija realizovala.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević rekao je da će za sastavljanje liste od velike koristi biti spisak koji sadrži i beogradske studente koji su se u međuvremenu iselili iz Srbije.

Na osnovu kontakata koje Kancelarija za dijasporu ima sa stručnjacima Srbima, posebno iz SAD, ali i na osnovu ranije urađenih istraživanja, interesovanje za povratak uvek postoji, navodi se u saopštenju.

"Jedna anketa koju je sproveo Infostud pokazala je da kod 60 odsto ispitanika postoje izgledi za vraćanje u Srbiju, a taj procenat se povećava na čak 98 usled postojanja adekvatne poslovne ponude", navela je Kancelarija.

Budući investitori će u narednom periodu dostaviti strukturu fabrike koja će biti visoko automatizovana.

Kompanija Mubadala iz Emirata ima dve fabrike, u Singapuru i Nemačkoj, i jednu u SAD u izgradnji, a za obezbeđivanje naučne infrastrukture kompanije uloženo je oko milijardu dolara.

Mubadala nije izgradila fabriku u Emiratima zbog nedostatka kadrova.
Beta

Pogledajte još