Kuvajtski emir je nedodirljiv: Zatvor za tviteraše koji ga vređaju

0

Kuvajt podržava slobodu govora, ali mora da reaguje na vređanje emira Šabaha al-Ahmad al-Sabaha, što se smatra kršenjem kuvajtskih zakona, saopštila je vlada danas pošto je jedan korisnik Tvitera juče osuđen na pet godina zatvora zbog kritikovanja kuvajtskog vladara.

“Mi smo zemlja koja se rukovodi vladavinom prava a prema našem ustavu, emir je nedodirljiv. Ako naši građani žele da menjaju ustav postoji legalni način za to, ali mi nećemo selektivno primenjivati naše zakone”, navodi ministarstvo za informisanje.

Ovo je najnoviji sudski slučaj po istom osnovu, a poslednjih meseci Kuvajt je izrekao kazne za nekoliko korisnika Tvitera zbog kritikovanja emira.

Da je Tviter izuzetno popularan u zemlji sa 3,7 miliona stanovnika pokazuju podaci prema kojima u Kuvajtu ima na stotine hiljada korisnika ove društvene mreže.

U januaru je sud već osudio dvojicu ljudi u odvojenim slučajevima na zatvorske kazne zbog vređanja emira preko Tvitera, a u junu prošle godine, jedna osoba je osuđena na deset godina zatvora pošto je proglašena krivim za ugrožavanje državne bezbednosti vređanjem proroka Muhameda i sunitskih muslimanskih vladara Saudijske Arabije i Bahreina preko društvenih mreža.

(Blic, Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.