Rasplet uskoro: Da li će opstati vlast u Beogradu?

Rasplet ”slučaja Beograd” mogao bi da počne već za nekoliko dana. Nogu je ovaj put povukao sam gradonačelnik Dragan Đilas, koji je zatražio raspisivanje izbora posle afere u kojoj je centralna figura premijer, pišu Večernje novosti. Dačić mu nije ostao dužan.

"Ne znam misli li Đilas na izbore u stranci ili u Beogradu", zapitao je i tako dao do znanja da SPS više neće ”čuvati” gradsku vladu.

Kako saznaju ”Novosti”, stvari bi mogle biti mnogo jasnije nakon sednice GO SNS, koja bi trebalo da bude održana do kraja nedelje.

Prema nekim informacijama, rukovodstvo naprednjaka razmatraće plan za smenu vlasti u Beogradu, a potom bi trebalo da upute i zvanični poziv bloku oko SPS i DSS za tu akciju.

Ali kako sada stvari stoje, za sudbinu vlasti u Beogradu neće biti presudni ni SNS ni SPS ni DS, već - PUPS. Odbornička četvorka stranke Jovana Krkobabića mogla bi da bude tas koji će odneti prevagu u korist vlade demokrata ili naprednjaka.

Izvori iz naprednjačkog tabora kažu za "Novosti" da oni, u slučaju prekompozicije vlasti, mogu da računaju na 59 od 110 odbornika u gradskom parlamentu, tačnije na 37 svojih, 13 koalicije SPS-PUPS-JS i devet odbornika DSS. Međutim, PUPS, odnosno njihova četiri odbornika, ”svojata” i DS. Sa još jednim samostalnim poslanikom, Goranom Mandićem, koji je istupio iz DSS, demokrate i naprednjaci su ”pata karte” - 55 prema 55 odbornika.

Iz PUPS-a se o celom slučaju još zvanično ne oglašavaju, ali je "Novostima" u ovoj stranci rečeno da će njihova taktika u Beogradu u najvećoj meri zavisiti od raspleta situacije na republičkom nivou.

(Večernje novosti)

Pogledajte još