Veliki skandal u Irskoj: "Lažna govedina" iz Poljske završila u hamburgerima fast food lanaca

Ministar poljoprivrede Irske Sajmon Koveni, kako prenosi "The Huffington Post" pisanje agencije AP, rekao je da se i policija pridružila tronedeljnoj istrazi kako se konjsko meso našlo u hamburgerima u proizvedenim u Irskoj od, navodno, govedine uvezene iz Poljske.

Zbog sumnje da se u hamburgerima nalazi "lažna govedina", Irska Uprava za bezbednost hrane naredila je da se uradi DNK testiranje kako bi se utvrdilo da li meso sadrži sastojke koji nisu navedeni na oznaci. Otkriveno je da se u govedini zapravo nalazi 75% konjskog mesa, znatno jeftinijeg od govedine, čime se dokazalo da je ono što je navedeno na oznaci laž.

DNK analize sprovedene prošlog meseca na različitim fabrički proizvedenim hamburgerima u Irskoj pokazale su da više od trećina njih sadrži bar tragove konjskog mesa, dok dve vrste hamburgera, koji su proizvedeni za velike lance supermarketa "Tesco" i "Co-op", sadrže 29%, odnosno 18% konjskog mesa. Britanski zvaničnici kažu da strahuju da se ovi hamburgeri sa konjskim mesom, iako nisu štetni za zdravlje, u prodaji od sredine 2012. godine.

STRAVIČNO: Roze sluz - Od čega su napravljeni hamburgeri?

Poljski proizvod, koji se našao u irskim hamburgerima, je imao oznaku goveđih otpadaka koje fabrike koriste da bi dopunili jeftine hamburgere.

Kako iz Ministarstva poljoprivrede Irske saopštavaju, najveći procenat konjskog mesa, čak 75%, našlo se u navodno goveđim hamburgerima velikog prizvođača "Rangeland Foods". Zbog ovog skandala, kompanija koja posluje od 1982., samostalno je prestala sa proizvodnjom svojih jeftinih hamburgera.

Pored kompanije "Rangeland Foods", najveći proizvođač hamburgera od "lažne poljske govedine" bila je kompanija "Silvercrest" koja je, takođe, ugasila svoju proizvodnju. Ova kompanija je izgubila ugovore vredne 45 miliona evra, među kojima su i velike kompanije "Tesco" i "Burger King".

Kupci posebno kritikuju "Silvercrest" jer je prekršio značajnu klauzulu u ugovoru po kojoj su obavezni da koriste govedinu iz Irske.

Veliki fast food lanac "Burger King" prvi je prekinuo saradnju sa "Silvercrestom" koji je bio najveći snabdevač ovih restorana u Irskoj, Britaniji i Danskoj. Međutim, testiranja koje je sproveo "Burger King" na hamburgerima u njihovim restoranima pokazala su da nema tragova konjskog mesa.

Poljske vlasti strahuju da njihov unosan posao izvoza mesa može biti ugrožen ovim skandalom u Irskoj, ali ističu da njihova testiranja klanica nisu dokazala da se konjsko meso meša sa goveđim. Međutim, irsko Ministarstvo poljoprivrede insistira da je sirovo mleveno meso sa velikom procentom konjskog mesa poreklom iz Poljske.

Pogledajte još