Godina penzionera u Srbiji: 80.000 odlazi u penziju

- Projekcije su da bi u 2013. godini ukupan broj penzionera mogao biti uvećan za 0,9 odsto, jer se u računicama pošlo od podatka da Fond PIO godišnje obustavi isplate na oko 60.000 adresa, uglavnom zbog smrti korisnika - objašnjava Ivan Mimić, finansijski direktor Fonda PIO i dodaje da se u ovom času penzije isplaćuju na 1.700.140 adresa širom Srbije.

On, međutim, podseća da je u 2012. godini došlo do svojevrsnog presedana jer je ovom fondu pripojen vojni koji je u tom času imao tačno 47.114 penzionera sa činovima.

Zaostaju za platom
Pet godina ranije penzioneri u Srbiji su u proseku podizali ček od 17.639, a radnici platu od 32.746 dinara. Kraj 2012. najstariji su dočekali sa primanjima od 23.563 dinara, dok su se prosečne republičke zarade ”popele” na 42.395 dinara

- Preuzimanjem obaveza nekadašnjeg Fonda SOVO naglo je skočio broj novih korisika u Fondu PIO, i to za 3,8 odsto u odnosu na 2011, što je bilo značajno uvećanje, ali je reč o izuzetku koji nema uticaja na već ustaljene trendove - smatra Mimić.

Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO, kaže da ni novi ni stari penzioneri nemaju razloga da brinu o tome da li će u narednih 12 meseci biti dovoljno novca za sve isplate, jer je on - obezbeđen:

- Sve penzije će se isplaćivati redovno, s tim da će u ovoj godini poljoprivredni penzioneri podizati svoje čekove iz jednog dela, umesto iz dva.

U Direkciji računaju da će tako, u 2013. godini, na isplate svih penzija biti potrošeno 584,2 milijarde dinara, odnosno 30,8 milijardi više nego što je bio slučaj u prethodnoj.

- Očekivani prihodi od doprinosa su 302,4 milijarde dinara, a ostatak, odnosno 47 odsto, biće pokriven iz budžeta - kaže Kalinovićeva i ujedno dodaje da zasada nema nikakvih reči da bi država mogla da prištedi na najstarijima smanjivanjem dotacija uprkos optužbama da upravo penzije čine najveći rashod državnog budžeta:

- U pitanju je zapravo igra brojkama, jer se 70 odsto penzija pokriva od doprinosa, dok država za ovu namenu dotira samo 30 odsto. Preostalih 17 odsto je namenjeno za druga medicinska i socijalna davanja, kao što su tuđe nege i pomoći.

Izvor: Novosti

Pogledajte još