UN: Srbija poštuje ljudska prava, škripi samo gej parada

Ona je kazala da su Srbiju pohvalili ambasadori 67 zemalja koji su istakli da je napravljen veliki pomak u zakonodavnom okviru i izgradnji institucija.

Međutim, prema rečima Paunovićeve, data je i jasna poruka da se mora poboljšati primena zakona, pre svega u oblasti prava seksualnih manjina.

"Od Srbije je tražena ratifkacija konvencija koje nismo do sada ratifikovali, kao što je Konvencija o žastiti prava radnika migranata, ali i izmene zakona, kao što je izmena definicije torture i unošenje odredbe zabrane fizičkog kažnjavanja dece. Insistira se na pravu na slobodu okupljanja seksualnih manjina", rekla je Paunovićeva.

Ona je rekla da Srbija već radi na ispunjenu traženih preporuka i da su na sastanku u Ženevi odmah prihvaćene 132 preporuke.

Govoreći o problemima sa upotrebom pisma u Novom Sadu, odnosno postavljanju ćiriličnih tabli na vozila gradskog prevoza, a ne i na manjinskim jezicima, Paunovićeva je rekla da očekuje da će se taj problem brzo rešiti na zakazanom sastanku s predstavnicima lokalane vlasti.

Ona je ocenila i da se problem upotrebe ćirilice u Hrvatskoj, tačnije u Vukovaru, ne može rešiti principom reciprociteta, jer bi to značilo da će "Srbi u Hrvatskoj izgubiti neka prava".

Izvor: RTS/Beta

Pogledajte još