fbpx

Aleksinac: 28 dece obolelo od svinjskog gripa

Prema rečima doktora Žarka Rankovića, direktora infektivne klinike u Nišu, deca koja se leče u bolnici pate od teških degenerativnih bolesti, pa je to doprinelo njihovoj ozbiljnijij kliničkoj slici.

"Jedno dete je trenutno na respiratoru, a drugo je na intenzivnoj nezi", kaže dr Ranković za Južne vesti. Hospitalizovana deca nisu životno ugrožena, ali epidemiolog doktor Branislav Tiodorović potvrđuje da je u "Kulini" proglašena epidemija.

"Grip je za ovih par godina od kada se pojavio izgubio potencial, tako da on sad nije ozbiljniji od sezonskog gripa i više nema opasnosti od pandemije"
, kaže dr Tiodorović. On objašnjava da se kod velikog broja ljudi stvorio imunitet ili tako što su ga preležali ili kad su primili vakcinu.

"Sada najviše oboljevaju deca koja nisu mogla da stvore imunitet. Mi trenutno nemamo nikakvu posebno tešku situaciju i nemamo ozbiljne slike oboljevanja"
, objašnjava dr Tiodorović.

Tiodorović dodaje da je epidemija proglašena samo u "Kulini" i da se stanje prati. On objašnjava da se grip prenosi vazduhom i dodirom pa da se zbog toga lako i širi, ali objašnjava da nema mesta panici jer retko dolazi do komplikacija.

"Grip sam po sebi nije opasan, ali opasnost se sastoji u komplikacijama koje on izazove. Tamo gde se nadovežu bakterijske infekcije ili pad imuniteta mogu se javiti komplikacije"
, objašnjava Tiodorović.

Grip, prema rečima doktora, sada nije opasan i kod većine dece prolazi sa blago povišenom temperaturom i suvim kašljem za samo nekoliko dana i dodaje da stanje nije alarmantno.

(Alo! )

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.