Prolećna izložba 09.

Uzemunovanjemuprolećavanja počelo je zvanično umetničko proleće u Zemunu.

U organizaciji Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, na tradicionalnoj, žiriranoj Prolećnoj izložbi u Umetničkoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu predstavljeno je 69 radova, umetnika svih generacija - od onih renomiranih, koji su na samom vrhu naše likovne scene, do najmlađih koji su se možda i prvi put predstavili likovnoj publici, zastupljena je lepeza neograničenog raspona likovnih poetika i čitavo bogatstvo različitih senzibiliteta i likovnih disciplina, iskazanih klasičnim ali i novim medijima - slike, crteži, grafike, mozaik, skulpture, keramike, fotografije, printovi, objekti... 

U svečanost otvaranja izložbe u četvrtak, 23. aprila na neobičan i efektan način uvela nas je svojim performansom Igre u boji i/ili boje u igri Renata Bujić. Iznenađenje za publiku došlo je sa novim – prvim godišnjim dobom - prolećem koje donosi puniji i bogatiji kolorit, a on predstavlja potpuno prirodno buđenje osećanja i rađanje ljubavi. Igramo od sreće slaveći novo životonosno godišnje doba i sve lepo što ono donosi. 

U muzičkom delu programa devetočlani Hor Ars Divina pod vođstvom dirigenta Ivana Markovića obojio je veče muzikom, ispunio galeriju harmonijama i melodijama sazvučja i komplementarnosti sa vizuelnom umetnošću i ispunio nam srce toplotom i dobrotom koju je nesebično podelio sa dobrodošlim dobronamernicima. 

Vera Vitorović, istoričar umetnosti i umetnički direktor galerije imala je lak i lep zadatak da kaže par lepih reči o učesnicima, njihovom delu, tradiciji izložbe, planovima za budućnost, publici, glasanju,... i da dodeli nagrade. 

Žiri je od 99 prijavljenih odabrao 69 autora za izložbu i dodelio Veliku nagradu Prolećne izložbe Branki Kuzmanović za rad u kliritu. Klirit Art dodelio je priznanje vajaru Marku Vukši. Publika će svojim glasanjem u toku izložbe odlučiti ko će dobiti Nagradu publike. Po propozicijama Galerija „Stara kapetanija“ će izložbu nagrađenog autora uvrstiti u redovan izlagački program u 2010. 

Publika je u ovoj instituciji kulture, izuzetno značajnoj za sam Zemun, ali veoma bitnoj i intersantnoj i mnogo šire, nerazdvoji/sastavni deo svih dešavanja. Imati publiku kakvu ima "Stara kapetanija" velika je i čast i privilegija. Ali nije to nastalo i postalo tek tako samo od sebe, to su, drugima za primer, godine i godine, izložbe i izložbe, negovane i čuvane, pažljivo i sa merom birane i, zašto ne reći, sa ljubavlju i iskrenim entuzijazmom, a opet i ozbiljno profesionalno izgrađena dešavanja i likovna scena i  - rezultat je tu pred nama. Mi im na tome čestitamo i želimo da tako nastave, i na naše zadovoljstvo, jer imamo gde da dođemo i da se dobro osećamo. 

O samim radovima i stvaraocima nema dovoljno reči koje bi bile prava mera, to jest ravnoteža onog što su oni nama dali. Treba ih pohvaliti, ali kako? Nije to baš jednostavno. Zato ću jednostavno reći - odprolećajte do Zemuna i do "Stare kapetanije", verujte mi, obećavam vam prolećno osveženje duše i srca, a to jeste, bilo je i biće nam uvek potrebno, da ne kažem neophodno.

O "Prolećnoj izložbi", ali i o još po nečemu u najavi je rečeno: „Tradicionalne izložbe u Zemunu, kao panoramske slike aktuelnog likovnog trenutka, kao pokazatelj energetskog potencijala aktivnih umetnika, veoma su posećene. 

Veliki broj školske omladine je zainteresovan za likovne programe uvođenjem Galerije „Stara kapetanija“ u mrežu institucija koje podržavaju „kulturni pasoš“ projekat koji je nevladina organizacija Avantura Kultura osmislila sa ciljem da na pristupačan način omogući nosiocima kulturnog pasoša beneficije u odabranim kulturnim institucijama.

Ovi novi vidovi komunikacije sa posetiocima, bitno su izbalansirali i upotpunili višeslojnu komunikaciju umetnik-delo-publika, i učinili posmatrača aktivnim, odgovornim potrošačem umetničkih sadržaja i koautorom likovne scene. U Zemunu je to moguće, s obzirom na dugu tradiciju i veoma kultivisanu publiku.“ 

Prolećna izložba, proleteće ovog proleća prolećnim Zemunom sve do prolećnog 12. maja 2009. godine. 

Pa izvolite i budite i vi deo proleća u Zemunu. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još