fbpx

Zoo-vrt proslavio sedam decenija postojanja

Simbol Beograda i jedna od najvećih atrakcija turističke ponude prestonice jeste beogradski zoološki vrt koji je proslavio 70 godina postojanja. Iako je tokom svog dugog staža imao uspone i padove, nikada nije bio  uređeniji i bogatiji. Osnovan je 1936. godine, na 3,5 hektara površine, dok sada predstavlja dom za preko 2.000 životinja i prostire se na oko sedam hektara. U vrtu se nalazi 270 vrsta životinja. 
Najstariji stanovnik je američki aligator Muja, koji ima više od 70 godina, a najmlađa je foka stara pet dana. 
Zvanice su pored bazena sa labudovima stizale do centralnog kafea "Zelena kuća za sve", gde je upriličen koktel i druženje s novinarima, klincima-volonterima i prijateljima vrta. Vuk Bojović je proglašen počasnim građaninom opštine Jagodina. Doktor Maiga je specijalno zbog gostiju doneo pitona Uroša i dve bebe pantera od dva meseca koji su bili malo uplašeni zbog velike gužve. 
Šetajući vrtom pažnju nam je privukao javanski makaki, koji nam je pružao šapicu kroz rešetku u nadi da ćemo mu dati hemijsku olovku. Andski kondor je širio krila i pravio poze za slikanje, a da tigrovi ne vole da se kupaju uverio nas je radnik vrta kada ga je crevom prskao da bi ga uterao u kavez. Nilski konj se kupao, slon se valjao po travi, jazavac se častio hamburgerima, medvedići su se mazili... Svi su slavili rođendan. 
Najzaslužniji za sve, Vuk Bojović,  zahvalio se prisutnima što su došli i poručio da se priprema za proslavu jubileja 100 godina zoo-vrta. Koktelu su prisustvovali Extra Nena, Mlađan Dinkić, Nebojša Čović, Minja Subota, glumac Viktor Savić i ostali.
Jelena Antonijević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.