Da li ste znali: Hrkanje opasnije za srce od pušenja!

0

Ako ste pomislili da je hrkanje vašeg partnera samo iritantan zvuk zbog kog u gluvo doba noći želite da ga izbacite iz sobe, imajte u vidu da on zbog toga može imati ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prema mišljenju stručnjaka, hrkanje može predstavljate veći problem od pušenja i gojaznosti.

Američki istraživači sa Univerziteta u Detroitu otkrili su da su hrkači skloniji nepravilnostima i zadebljanju karotidne arterije koja mozak snabdeva kiseonikom, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara!

Naša studija je samo jedan od dokaza da hrkanje ne mora biti bezopasno kao što se ranije mislilo. Umesto izbacivanja partnera koji hrče iz sobe ili neprospavanih noći, potražite zdravstvenu pomoć”, objasnio je dr Robert Dib iz Bolnice Henri Ford, koji je predvodio istraživanje.

Njegov tim je proučavao 54 osobe starosti između 18 i 50 godina. Stručnjaci su izmerili njihove karotidne arterije ultrazvukom i zaključili da su unutrašnji zidovi njihovih arterija znatno deblje.

Prema mišljenju naučnika, zadubljenje arterije nastaje zbog neprekidnih vibracija koje se stvaraju hrkanjem, što na kraju završi upalom.

Sledeći korak američkih stručnjaka biće sprovođenje većeg istraživanja i potvrđivanje rezultata na većem uzorku.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.