PRST NA ČELO: Tviter akcija protiv nasilja u školama

Grupa tviteraša je nakon poslednjeg incidenta u Novom Sadu u kojem je ispred škole i vrtića korišćeno vatreno oružje, pokrenula akciju “Prst na čelo“, koja za cilj ima da skrene pažnju na problem bezbednosti u Novom Sadu.

Tekst inicijative počinje rečima: ”MENI JE VAŽNO. A TEBI? PRST NA ČELO.”

Inicijatori akcije podsećaju da se juče se u Novom Sadu, drugi put za pet meseci, dogodila pucnjava u neposrednoj blizini osnovne škole i vrtića. I ovaj put su maloletnici u međusobnom obračunu koristili vatreno oružje i da samo pukom srećom niko nije povređen.

Govoreći o tome kako su mediji “vrlo mlako” izvestili o ovom događaju, koji, nažalost, govori i o stanju naše kolektivne svesti, tviteraši su se zapitali “u kom momentu se desilo da bezbednost naše dece i nas samih postaje samo jedna od gomile tema o kojoj ćutimo?”

- Iako je problem sistemski i višeslojan, jedino građanskom inicijativom možda možemo skrenuti pažnju na to da kao roditelji, tetke, bake, dekle, građani i građanke, ne pristajemo na to. Šta možemo? Pojedinačno malo, zajedno mnogo – poručili su tviteraši.

Koristeći akciju na socijalnim mrežama, korisnici ove društvene mreže žele da izazovu reakciju konvencionalnih medija, jer smatraju da jedino širi dijalog o ovom važnom pitanju možda može nešto i suštinski da promeni.

Pokretači ove akcije kažu da je potrebno da što više ljudi postavlja na svoje Tviter profile identičan avatar – Munkov Vrisak, da se tvituje sa hashtagom #prstnacelo, zatim da svako postuje svoju video- poruku (uz hashtag) snimljenu mobilnim telefonom ili kamerom na računaru, kao i da svi zainteresovani pokušaju da animiraju što veći broj korisnika Tvitera i Fejsbuka.

(Izvor: Telegraf.rs )

Pogledajte još