Grbavac sakaćen i posle smrti: Kosti otkrile pravo lice i surovu sudbinu Ričarda Trećeg (VIDEO)

Pored toga što je konačno rezrešena misterija šta se dogodilo s telom poslednjeg kralja iz dinastije Plantageneta, naučnici su otkrili i detalje o tome kako je jedan od najkontroverznijih britanskih monarha umro i kakvom tretmanu je njegovo telo bilo izloženo poraza od Henrija VII u Bici kod Bosforta 1485.

Ričardovo telo je, naime, nakon poraza i pogibije osramoćeno tako što je nago i vezanih ruku nošeno kroz Lester i pritom dodatno sakćeno, da bi na kraju bilo bačeno u plitak grob, bez kovčega i pokrova.

Tu je i ostalo, sve dok ga prošle godine, na inicijativu scenaristkinje Filipe Langli iz Društva Ričard Treći, arheolozi nisu pronešli uz pomoć istorijskih mapa, koje su im omogućile da utvrde položaj nekadašnjeg manastira u čijem dvorištu je kralj navodno bio sahranjen.

Nakon samo tri nedelje traganja, arheolozi su u loše iskopanom grobu pronašli muški kostur teško izobličene kičme - Ričard III je bio poznat po nadimku “grbavac”. Kosti su podvrgnute “temeljnoj akademskoj studiji”, a rezltati su juče detaljno prezentirani.

Starost kostiju je takođe odgovarajuća - datiraju iz doba kraja Rata Ruža, vođenog između dveju dinastija i okončanog Bitkom kod Bosforta, u kojoj je Ričard ubijen. One pripadaju muškoj osobi sitne i nežne građe u kasnim 20-im ili ranim 30-im godinama, a Ričard III je ubijen u 32. godini.

Na skeletu je utvrđeno da je u trenuku smrti zadobio 10 rana, što potvrđuje izveštaje prema kojima se kralj u bici lično borio i hrabro držao, odbivši da se povuče i skloni na sigurno, mada mu je takva mogućnost nuđena.

Velika iskrivljenost kičme, izazvana jakom skoliozom, potvrđuje Šekspirov opis Ričarda kao grbavca, ali kosti demantuju pesnikovu tvrdnju da je poslednji Plantagenet imao i osušenu ruku.

Forenzičari su, pored toga uz pomoć 3D skenera kraljeve lobanje uspeli da rekonstruišu i izgled njegovog lica, jakog nosa i istaknute brade, čije osnovne crte u osnovi odgovaraju njegovom jedinom sačuvanom, posthumnom portretu, mada je izraz rekonstrisanog lica nekako dobroćudniji.

Ričard III, koji je vladao samo 2 godine nakon smrti svog brata Henrija IV,
tokom istorije je bio demonizovan i preispitivan kao retko koji vladar.

Zahtev da se Ričard III sahrani u Londonu

Telo je položeno u katedralu u Lesteru, ali mnogi zahtevaju zvaničan državni pogreb u Londonu
Šekspir ga je u svojoj tragediji Ručard III prikazao u jako lošem svetlu, a istoričari su se stolećima sporili da li bi trebalo da bude zapamćen kao vizionar, reformator i dobar upravljač, ili kao ambiciozni uzurpator i bezobzirni ubica.

Istina je, najverovatnije, negde na sredini, a u Britaniji se, nakon sadašnje prezentacije naučnika i polaganja tela u katedralu u Lesteru, umnožavaju zahtevi da se drevnom kralju priredi dostojan državni pogreb u Londonu.

VIDEO > Kosti otkrile sudbinu engleskog kralja Ričarda III:

(Izvor: Blic, Youtube)

Pogledajte još