U sklopu normalizacije odnosa Beograda i Prištine: Danas sastanak Nikolić-Jahjaga

Sastanak na najvišem nivou održava se "u sklopu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", kako je podvukla Ketrin Ešton u pozivu upućenom Nikoliću i Jahjagi da dođu u Brisel.

Susret će početi oko 16 časova odvojenim sastancima Ketrin Ešton s Nikolićem i Jahjagom, a potom će uslediti zajednički, trojni sastanak koji bi mogao potrajati do 19 časova, a možda i duže.

Visoka predstavnica EU će potom izdati kratko saopštenje i ocenu sastanka.

Sastanak predsednika Srbije i Kosova u Briselu, smatra se "afirmacijom dijaloga Beograd-Priština na najvišoj ravni", istakli su zvaničnici u Evropskoj komisiji. Time se potvrđuje da obe strane, kako je naglašeno, isto kao i Evropska komisija koja je pokrovitelj sastanka Nikolić-Jahjaga, ulažu napore za jačanje šire regionalne saradnje.

Evropski diplomatski izvori su rekli agenciji Beta da se očekuje da visoka predstavnica EU Nikoliću i Jahjagi ukaže na bitan značaj dijaloga i normalizacije za evropsku perspektivu Srbije i Kosova.

Sastanak Nikolića i Jahjage održava se upravo na 14. godišnjicu početka neuspelih pregovora u Rambujeu.

Mrkić: Dokaz jedinstva državnog vrha

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić ocenio je da predsednik Nikolić sastanakom s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom pokazuje podršku svemu što rade svi predstavnici Srbije, čime se vidi jedinstvo državnog vrha po pitanju Kosova i Metohije.

On je u intervjuu za "Blic" istakao da predsednik neće pregovarati, pošto je pregovarač u ime Srbije premijer Ivica Dačić.

- Cilj je da sprovedmo ono što piše u našem dokumentu (skupštinskoj Rezoluciji o Kosovu), jer se u njemu vodi računa o interesima Albanaca, ali se najpotpunije štiti srpska zajednica - rekao je Mrkić.

On je dodao da je optimista po pitanju evropskih integracija i da Srbija ima velike šanse da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

- Iskreno mislim da imamo vrlo dobre šanse da dobijemo datum za početak pregovora s EU i da su one retko kada bile tako dobre - istakao je Mrkić.

Izvor: Beta

Pogledajte još