Šešelj se vraća iz Haga u julu

Kako su u izveštaju podnetom Savetu bezbednosti UN naveli predsednik Tribunala u Hagu Teodor Meron i glavni tužilac Serž Bramerc, prvostepena presuda Šešelju biće izrečena četiri meseca kasnije nego što je prvobitno bilo planirano, taačnije u julu ove godine. Proces suđenja Šešelju praktično je završen 20. marta 2012, kada je on završio sa iznošenjem završne reči.

Vojislav Šešelj se na spisku haških optuženika pojavio oktobra 2001. godine, dok je optužnica koju je potpisala tužiteljka Karla del Ponte obelodanjena 14. februara 2003. Deset dana kasnije, Šešelj se dobrovoljno uputio ka Haškom tribunalu. Svoje razloge on je objasnio u razgovoru za “Večernje novosti”, gde je rekao “da bi bio duboko nesrećan kada bi taj svetski cirkus prošao bez njegovog direktnog učešća“, kao i da mu "životni cilj nije da mirno umre u krevetu, već da ostavim neko delo po kome će me se sećati pokolenja, a Hag je za tako nešto idealna prilika".

U Haškom sudu za "Telegraf.rs" potvrđuju da će postupak biti okončan ove godine, ali nisu želeli da istaknu tačan datum izricanja presude.

- U ovom trenutku još uvek nemamo tačan raspored aktivnosti, i to važi i za slučaj Vojislava Šešelja – dodaju u Haškom sudu.

U stranci Vojislava Šešelja, koja prvi put nakon više od dvadeset godina nije u sazivu srpskog parlamenta, s nestrpljenjem čekaju jul. Kako u razgovoru za "Telegraf.rs" kaže funkcioner SRS Nemanja Šarović, Haški sud protiv Šešelja nema nikavih dokaza, pa bi on “morao da bude pušten”.

- Opšti stav, bez obzira na to kojoj partiji ko pripada, od Čedomira Jovanovića pa do druge krajnosti, jeste da dokaza protiv Šešelja nema. Ja sam siguran da bi on morao da bude pušten, ali presude Gotovini i Haradinaju dovoljno govore o pravičnosti tog suda. Tamo niko nije osuđen za zločine nad Srbima – podseća Šarović.

Hrvatski hrvatski novinar i haški osuđenik Domagoj Margetić rekao je u razgovoru za "Telegraf.rs" da bi za Šešelja i Ratka Mladića trebalo očekivati oslobađajuće presude.

Prema njegovim rečima, o eventualnom povratku lidera SRS na političku scenu Srbije ne može se govoriti, jer “Šešelj politiku nikada nije napuštao”.

- Iako su sve učinili da ga ućutkaju i iz politike proteraju, istina je da Vojislav Šešelj politiku nikada nije napuštao. Njegov odlazak u Hag je bila žrtva i upravo je vezana za njegovo bavljenje politikom. On je dokazao da je na svaku žrtvu spreman i sada je potpuno jasno da je on tamo otišao da brani istinu o srpskom narodu – smatra Šarović.

Šešelj u Hagu

Slično razmišlja i njegov partijski kolega Zoran Krasić, koji tvrdi da je izračunao da je Šešelj u Hagu dva i po puta ugroženiji od bilo kog drugog optuženika.

- To je prosta matematička računica. Meni ni do danas nije jasno šta on tamo traži. Svaka sekunda koju je tamo proveo je preterana – poručuje Krasić i dodaje da je “Šešelj čitav život podredio politici i srpskom narodu“.

Šešelj u Hagu

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još