Beograd: Zamrla prodaja stanova

0

U Beogradu stanove niko ne kupuje uprkos tome što su cene nekretnina za trećinu manje nego pre nekoliko godina.

Ponuda na tržištu je slaba, mešalice pred novim zgradama malo gde rade, a ljudi su nesigurni u svoju finansijsku budućnost zbog čega se mnogi plaše da reše svoje stambeno pitanje, kažu vlasnici prestoničkih agencija.

Oni ipak tvrde da je sada trenutak za pronalaženje novog doma jer će nekretnine da poskupe na proleće zbog investicija u Srbiju.

U protekloj godini malo toga se promenilo. Cene stanova u prigradskim naseljima i dalje su u “padu”, dok se iznos novca koji je potrebno izdvojiti za lokacije u centru nije promenio nekoliko meseci.

Najtraženiji su mali stanovi, garsonjere i jednosobni stanovi. Njihova cena po kvadratu ujedno je i najviša jer ih je malo u ponudi. Lokacije u Mirijevu, Miljakovcu i Borči nisu baš popularne.

Procenjuje se da u glavnom gradu ima više od 3.000 nedovršenih nekretnina, a neprodatnih stanova mnogo više. Ipak, vlasnici agencije ističu da je ponuda slaba, kao i da se kupci pri kupovini nadaju loto dobitku koji će ispuniti sve njihove želje – u centru, lep, jeftin i blizu svega.

“Veoma je teško pronaći pravu priliku, da u centru grada pronađu garsonjeru ili jednosoban stan za 50.000 evra. Ipak, izuzetaka ima pa se na Vračaru može pronaći lokacija za 1.500 evra ali i do 2.500 evra po kvadratu. Desilo se da su stanari pronašli stan koji im je odgovarao po svim kriterijumima, ali su odustali jer nije imao centralno grejanje”, kažu iz agencije za nekretnine.

Kupci su u strahu da li da kupuju ili prodaju i kada je za to pravi trenutak, stalno se nadajući boljim uslovima. Da bi u Beogradu bilo više vlasnika stanova nego zakupaca, vlasnici agencija kažu da se moraju složiti sve kockice – da se poveća kupovna moć građana, budu bolji uslovi za kredit i osiguraju radna mesta. Prema prognozama ekonomista, to neće baš skoro.

Izvor: B92, Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.