Pet miliona dolara učešće u novom amaterskom takmičenju

NJU DELHI, 23. aprila 2009. (Beta-Rojters) - Međunarodna bokserska asocijacija (AIBA) saopštila je da će timovi koji budu želeli da se u narednih 10 godina takmiče u novoj, amaterskoj Svetskoj seriji (WSB) morati da uplate minimum po pet miliona dolara.

Toliko će koštati 10-godišnja licenca za timsko takmičenje koje će početi septembra 2010. godine, a u kome će se bokseri takmičiti u bantam, lakoj, srednjoj, poluteškoj i teškoj kategoriji.

AIBA osnivanjem Svetske serije, zahvaljujući kojoj će boks ličiti na timski sport, pokušava da privuče novu publiku i izvore finansiranja za amaterske takmičare.

"Boks u ovom delu sveta ima veliki potencijal i ulogu Indije vidimo kao veoma značajnu, pošto u njoj postoji mnogo velikih talenata", rekao je sportski direktor AIBA i izvršni direktor WSB Ivan Kodabakš na konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

Indija je već sada dom višemilionskog kriket takmičenja, a boks joj je postao interesantan pošto je Vidžender Kumar na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu osvojio bronzanu medalju u srednjoj kategoriji. To je bila prva olimpijska medalja za Indiju u boksu.

Svetsku seriju bi trebalo da čine po četiri tima iz Evrope, Azije i obe Amerike. Svaki bi imao bazu u određenom gradu.

Bokseri, koji će zadržati pravo da učestvuju na Olimpijskim igrama, neće nositi zaštitne kacige i prsluke, a boriće se u pet rundi od po tri minuta.

Regularni tok sezone trebalo bi da se završi u decembru 2010. godine, a plej-of bi počeo u januaru 2011.

Svaki tim bi se u regularnom toku četiri puta sastao sa svakim od rivala sa istog kontinenta. Plasman u plej-of izborila bi tri najbolja tima iz svake grupe, kao i najbolji drugoplasirani klub.

Po završetku plej-ofa održavali bi se i turniri u pojedinačnoj konkurenciji za svaku od kategorija.

Tim će moći da čini najviše 20 boksera, a u svakom bi moralo da bude najmanje tri stranca. Očekuje se da bi učesnici takmičenja trebalo da budu poznati do juna.

Dozvoljeni su i transferi boksera, koji bi godišnje trebalo da zarađuju između 30.000 i 300.000 dolara.

Pogledajte još