Mišljenje Suda neće poništiti priznanja Kosova

BRISEL, 24. apria 2009. (Beta) - Zemlje koje su već priznale Kosovo neće promeniti svoju odluku, bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde, ocenila je programska direktorka u Međunarodnoj kriznoj grupi Sabin Frejzer.

"I ako mišljenje Suda bude u korist Beograda teško da će te zemlje preinačiti odluku i reći 'mi smo pogrešili, povlačimo priznanje'. To se neće desiti. Za većinu zemalja EU, SAD, Kanadu i sve druge koje su priznale Kosovo to je završena stvar i ništa se neće desiti, bez ozbira na odluku Suda", rekla je Sabin Frejzer u intervjuu za SEETV iz Brisela.

Frejzerova smatra da eventualno mišljenje Suda u korist Beograda ne bi promenilo ništa ni kada su u pitanju granice. "Ako Sud podrži stav Beograda, Srbija će reći da ne priznaje Kosovo i da iza toga stoji odluka Međunarodnog suda pravde, više neće biti raspoloženja da se razgovora o granicama, o podeli, a Beograd će ostati na svom stavu da je Kosovo sastavni deo Srbije", kazala je.

Sa druge strane, dodala je, ako Sud oceni da je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo legalno, Srbija će svakako biti u težem položaju, jer će uslediti nova priznanja.

Pogledajte još