fbpx

SAD: Anonimusi hakovali sajt Federalnih rezervi

„Došlo je do curenja informacija usled zloupotrebe privremene ranjivosti na veb sajtu. Problem je popravljen nakon otkrivanja propusta i više ne ugrožava bezbednost“, izjavio je portparol Federalnih rezervi za Huffington Post.

Osoba koja nije želela da bude identifikovana imenom, izjavila je da zloupotreba računara nije ugrozila „kritične operacije“.

Ova potvrda došla je nakon tvrdnji hakerske grupe Anonymous da je uspela da ukrade osetljive informacije o 4.000 izvršnih direktora Banke Amerike iz računara Federalnih rezervi.

Iako je ovo potvrđeno, Federalne rezerve tvrde da je tvrdnja Anonymousa prenaglašena kao i da nisu spremni da komentarišu o prirodi podataka koji su tom prilikom pribavljeni.

Početkom nedelje sajt ZDNet izvestio je da su „pristupne šifre, IP adrese i kontakt podaci direktora“ bili u dokumentu na vladinom sajtu koji je organizacija hakovala.

Iako ovo ugrožavanje bezbednosti nije bilo toliko ozbiljno kao što tvrde Anonymous, to je prvo curenje podataka u okviru operacije „Poslednje sredstvo“ koja je pokrenuta kao odgovor na samoubistvo internet aktiviste i suosnivača sajta Reddit, Arona Švarca. Grupa traži „reformu zakona o internet kriminalu“ i istragu „prestrastvenih tužilaca“.

Ovo nije prvi put da su kompjuteri Federalnih rezervi hakovani – 2010. godine muškarac iz Malezije uhapšen je u pokušaju da dođe do određenih poverljivih informacija u vezi sa brojevima kreditnih kartica.

Još jedan problem predstavljao je bag u Adobeovom ColdFusion softveru, koji koriste pojedini sajtovi Federalnih rezervi, koji je omogućavao pristup podacima na najvišem nivou.

Adobe je u decembru 2011. godine ispravio ovaj problem.

Iako nije poznato da li su Anonymousovi hakeri iskoristili Adobeov propust, u slučaju da je osoba došla do osetljivih podataka putem ColdFusion softvera, to bi značilo da su računari Federalnih rezervi kompromitovani zbot toga što njihov softver nije bio apdejtovan.

(B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.