Hladni radijatori, lift ne radi, ali Infostan mora da se plati

Možda oni najbogatiji i državne institucije ne moraju redovno da plate struju i grejanje, ali obični građani, iako im plata kasni, svakog meseca moraju da izmire račune. Takav je slučaj jednog Beograđanina, koji je dobio od Infostana opomenu pred utuženje da u roku od osam dana plati dug od 104.155 dinara.

Rešen da im se obrati, potegao je i aktuelno pitanje ove zime "zašto su mu hladni radijatori, iako tokom cele godine plaća grejanje?

Malovrazić je čelnike ovog javnog preduzeća pitao i zašto plaća održavanje zgrade sa liftom, kada on radi čitava 82 dana godišnje i zašto, ako plaća zajedničku električnu energiju, posle 18 sati u zimskom periodu ne može da vidi bravu svog stana?

Pismo je podelio sa prijateljima na Fejsbuku i naglasio da će dug sa zadovoljstvom platiti jer mu to primanja dozvoljavaju.

Kada je u pitanju održavanje liftova zamolio je nadležne u Infostanu da ga ne upućuju na skupštinu stanara, jer Infostan naplaćuje održavanje liftova.

(old_image)

Još jedno od Malovrazićevih pitanja je glasilo i "zašto je, kada je tražio popravku krova zgrade, dobio odgovor da 'nema materijala za to' ". Pošto nije mogao da čeka na Infostan i da dozvoli da mu krov zgrade u kojoj živi na poslednjem spratu prokišnjava na pet mesta Malovrazić je odlučio da sam plati popravku.

"U svojoj režiji sam zakazao kompletnu sanaciju krova, za šta sam već platio pola iznosa izvođaču radov, od fakturisanih 280.000 dinara mogu li očekivati nadoknadu tog iznosa, kada već niste obavili uslugu koju stanari zgrade plaćaju?

Na sve ovo Malovrazović je dobio i stavku "kamata za kašnjenje" koju je zamolio da mu ljubazno izbrišu jer on nije fakturisao ni kamatu na kašnjenje ni sanaciju krova. On napominje da u njegovoj zgradi ima ukupno 71 stan.

"Kada bismo sabrali vašoj instituciji se svakog meseca uplaćuje 39.096.86 dinara ma ime održavanje zgrade sa liftom, što godišnje iznosi 469.162.32 dinara neto, to je dvostruko više nego što košta sanacija krova koje se radi jednom u 20 godina".

Podsećamo da prema propisima Beograđani u čijim stanovima je temperatura niža od propisane imaju pravo na umanjenje računa za daljinsko grejanje. Problem je da ne smete da dogrevate prostorije dok radnici “Beogradskih elektrana” da izmere temperaturu. U suprotnom nema umanjenja računa.

Gradskom odlukom propisano je da temperatura u stanovima treba da bude oko 20 stepeni, plus, minus jedan. Ako je temperatura u stanu niža od 12 stepni korisnici ne plaćaju grejanje dok traje kvar.

“Elektrane” prime 150 do 200 reklamacija dnevno. Beograđani najčešće prijavljuju curenje iz instalacija, da im ne rade pojedina grejna tela ili je grejanje slabo. Radnici “Elektrana” dužni su da na teren izađu u roku od 24 sata od prijema reklamacije, a da za 48 sati otklone kvar ili sačine zapisnik.

Malovrazić još nije dobio nikakav odgovor od Infostana.

Pogledajte još