Srpski standard za 40 odsto niži od evropskog

Kako objašnjava ekonomista Goran Nikolić, cenu ovog proizvoda u Srbiji od 2,25 evra treba podeliti s cenom u evrozoni od 3,59 i onda imamo srpski „big mek indeks” - 0,6 odsto - što pokazuje da je naš standard 40% niži nego u EU.

Big mek indeks” je pokazao da zemlja koja ima niske cene kao što je Srbija, u odnosu na zapad ima i nižu kupovnu moć. U ovom slučaju kupovna moć je kod nas manja 40 odsto nego u evrozoni. Cene kod nas su po tom indeksu 60 odsto od proseka cena u Evropskoj uniji, mada istraživanja Eurostata govore da je to negde oko 50 odsto - navodi Nikolić, za 24 sata.

Iako je zvanična statistika preciznija, londonski „Ekonomist" je, dodaje Nikolić, pošao logikom da je teško porediti potrošačku korpu od jedne do druge zemlje i zato je ovaj indikator precizniji.

- „Big mek indeks” govori koliko možete za određenu količinu evra u različitim zemljama da kupite tih hamburgera. Kupovna moć jednog evra u Srbiji veća je nego kupovna moć jednog evra u Nemačkoj, jer mi za taj evro možemo da kupimo više „big mekova" nego što može da ih kupi Nemac za iste te pare. Pravilo je da što je zemlja siromašnija, i opšti nivo cena je niži - objašnjava Aleksandar Stevanović, ekonomista Centra za slobodno tržište.

„Ekonomist" piše da je kretanje cena „big meka” jednako dobar pokazatelj i odnosa nacionalnih valuta. Na primer, „big mek” je početkom 2013. u Americi koštao 4,37 dolara, a samo 2,57 dolara u Kini, što nagoveštava da je kineski juan potcenjen 41 odsto - stoji u njihovom istraživanju. Aleksandar Stevanović tvrdi da taj indeks nije dobar pokazatelj kada je reč o valutama. „Prema tom indeksu bi i dinar trebalo da jača, a jasno je odmah da to nije dobar zaključak. Ima sto drugih stvari koje utiču na kurs, a cena tog hamburgera se formira drugačije”, kaže on.

24sata

Pogledajte još