Orlovi sa tri gola Kipru poslali poruku Hrvatima da su spremni!

Prvi meč "orlova" ove godine je ujedno i jedina provera pred gostovanje Hrvatskoj u nastavku kvalifikacija za Mondijal u Brazilu.

Selektor Siniša Mihajlović je izveo očekivan sastav, pa su od prvog minuta na GSP stadion u Nikoziji istrčali povratnik među stative, Vladimir Stojković, ispred njega su kapiten Branislav Ivanović, Kolarov, Nastasić i Tomović, dva zadnja vezna biće Kuzmanović i Petrović, isped njih će delovati Filip Đuričić, po bokovima Zoran Tošić i Dušan Tadić, a u špicu je debitant Nikola Đurđić.

Za domaćina Kipar igraju Jorgalides, Haralambus, Sielis, Žunior, Nikolau, Haralambidis, Marangos, Makridis, Solomu, Hristofi i Soteriju.

Srbija je prvo pripretila u trećem minutu kada je Tadić centrirao sa levog krila, ali su domaći defanzivci izbacili loptu u korner. Nakon udarca iz ugla sevnula je kontra Kiprana, ali je Ivanović ispravio prvobitnu grešku i otklonio opasnost.

Đuričić se vratio na poziciju iza napadača i u devetom minutu se oslobodio dva čuvara, šutirao sa distance, ali je lopta otišla pored leve stative. Nakon toga se igralo dosta mirno, utakmica je prava prijateljska, s tim da su "orlovi" imali nešto više od igre i uglavnom napadali po levoj strani.

Posle jednog prekida upravo sa te strane, Kuzmanović je na desnoj strani odložio loptu za Đurđića, a njegov pokušaj da nastavi akciju je prekinut igranjem rukom. Bila je prava pozicija za Kolorava, iskosa sa desne strane, ali je njegov udarac zaustavio živi zid.

Pravo niotkuda Kipar je poveo u 19. minutu. Posle akcije po desnoj strani usledio je centaršut, igrači u odbrani nisu znali gde ko treba da stoji, Ivanović je zaboravio Haralabidisa koji je vratio loptu do Makridisa, a on udarcem po sredini savladao Stojkovića.

U prvih pola sata fudbaleri Srbije nisu imali pravu priliku, a igra im je bila dodatno usporena posle primljenog gola. Odličnu priliku za izjednačenje imali su Mihini puleni u 30. minutu - Kuzmanović je pronašao Tadića, on povukao ka sredini i uposlio usamljenog Tošića na desnoj strani, a on iz prve traljavo šutirao.

Kao što su Kiprani poveli, tako su "orlovi" izjednačili, kada se to najmanje očekivalo. Debitant Đurđić je presingom naterao rivala na grešku na oko 30 metara, Đuričić je odmah izbacio Tadića iskosa po levoj strani, a vezista Tventea preciznim udarcem iz prve pogodio mrežu za 1:1.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo uzbuđenja, ali jeste na startu drugog dela. Srbija je krenula mnogo ofanzivnije i agresivnije, u igru su ušli Sulejmani, Filip Đorđević, Rukavina i Radovanović, a u svlačionici ostali Ivanović, Tošić, Petrović i Đurđić. Do preokreta je došlo u 48. minutu.

Rezervista Sulejmani je sa leve strane ubacio loptu pred peterac, dvojica defanzivaca Kipra se sudarila, a Tadić neometan pogodio za 2:1. U 54. minutu umesto Tadića u igru je ušao Basta.

Bolje su igrali orlovi u nastavku, pa je posle odličnog prijema Đorđević sa distance pogodio levu stativu. U 57. minutu Basta je sjajno prošao po desnoj strani, mogao da šutirao, ali je odlučio da proigrao napadača Nanta kome je malo nedostajalo da zahvati loptu.

Zapretio je i Kuzmanović dva minuta kasnije iz prekida - sa ivice šesnaestera mu je Kolarov kratko odigrao, a vezista Intera je snažno tukao u donji levi ugao, ali je Jorgalides krajnjim naporom loptu prosledio u korner. Daleko bolja partija "orlova" krunisana je u 70. minutu. Đuričić je izbacio Rukavinu na desnu stranu, desni bek Valjadolida je iz prve ubacio loptu na peterac, a Basta se našao na pravom mestu da povisi na 3:1.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još