Nikolić: Ako Jahjaga nastavi o nezavisnosti, nećemo daleko stići

Trojni sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kosovske predsednice Atifete Jahjage i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton završen je oko 18.30 sati u zgradi Evropske spoljne službe (EEAS) na briselskom trgu Šuman. Sastanak je trajao oko 50 minuta, iza zatvorenih vrata. Trojnom sastanku prethodili odvojeni razgovori Eštonove sa predsednicima Srbije i Kosova.

"Ja sam se kretao u okviru rezolucije, nudio mogućnost za razvoj, Jahjaga ostala na udžbeničkoj priči o ljudskim pravima i nezavisnosti Kosova. Ako nastavi da insistira na nezavisnosti Kosova dijalog ne može ići u pravcu postizanja zajedničkog rešenja", rekao je Nikolić.

"Očigledno je da svi ljudi koji razgovaraju sa našim predstavnicima, insistiraju da se radi o nezavisnoj drzavi, a to ne može", ocenio je Nikolić.

Na molbu da prokomentariše špekulacije da je ovaj sastanak samo "poslednji korak ka priznavanju" kosovske nezavisnosti, Nikolić je rekao da susret "sigurno nije motivisan željom da priznamo Kosovo, već da se strasti smire".

Nikolić je u uključenju za Televiziju Prva kazao da bi takvi sastanci mogli i da pomognu, ali da nije optimista jer nije video veliku želju da se dođe do rešenja.

"Ako Priština misli da nastavi da pregovara kao da pregovoraju država sa državom, nećemo daleko da stignemo. Mislim da je to jasno i Eštonovoj i Jahjagi. Ostaje da predstavnici vlada nastave da razgovaraju, dobro bi bilo da dođu do rešenja. Ostaje da implementiramo ono što je dogovoreno i da se nadamo da je knjiga razgovora otvorena i da će biti nastavljena", kazao je on.

(B92, Blic, Tanjug)

Pogledajte još