Sindikalci tvrde: Lokalni moćnici teraju preduzeća u stečaj

0

Savez samostalnih sindikata Srbije zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti upozorio je da predsednici pojedinih opština i gradova u Srbiji svojom samovoljom guraju komunalna preduzeća u stečaj čime onemogućavaju naplatu duga za plate radnicima.

Nastavlja se, i to pred očima javnosti, svakodnevno podrivanje temelja ove države samovoljom lokalnih moćnika, koji neodgovornom politikom i koruptivnim interesom, pljačkaju državnu imovinu – piše u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sindikat navodi da se radnici upućuju na zavode za zapošljavanje, ali u najvećem broju slučajeva ne mogu ostvariti nikakvu naknadu zbog neuplaćenih doprinosa.

Postala je praksa da predsednici pojedinih opština i gradova guraju komunalna preduzeća u stečaj, oduzimajući im poslove zbog kojih su i formirani. Zatim, bez zakonskog utemeljenja otvaraju nova preduzeća za istu namenu koja su van društvene kontrole i odgovornosti – piše u saopštenju.

Sindikat je naveo da se pored velikog broja društvenih preduzeća koja su, uprkos ekonomskoj perspektivi, likvidirana zbog lične koristi pojedinih nosilaca političke vlasti, sada je ista praksa počela da se prenosi i na javni sektor, odnosno javna komunalna preduzeća.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.