Stigla do 28.538 metara: Hello Kitty otišla u svemir poput Feliksa Baumgartnera (VIDEO)

Loren Rohas (12), iz osnovne škole u Kaliforniji, impresionirala je svojim neverovatnim naučnim projektom za koji je dobila ideju gledavši TV reklamu u kojoj je balon poslat "u nebo". Kreativna devojčica se dosetila da bi to mogla da učini sa svojom Hello Kitty plišanom igračkom, a i da "usput" izmeri vazdušni pritisak i temperaturu u različitim delovima atmosfere.

Feliks Baumgartner, austrijski padobranac i BASE skakač, 14. oktobra 2012. u okviru projekta "Red Bull Stratos" postavio je nekoliko rekorda skočivši sa visine od 39 km i dosegavši brzinu od 1342 km/h, odnosno 1,24 maha.

Kako bi ostvarila svoju ideju za tamičenje za najbolji naučni projekat, Loren se obratila za pomoć ocu, a potom su zajedno kontaktirali kompaniju "High Altitude Science" kako bi obezbedili opremu za merenje, kompjuter i poseban balon.

Operacija "Hello Kitty u svemiru" trajala je mesec dana, a kada je najpopularnija maca na svetu lansirana u specijalnom balonu, posebne kamere su snimale njeno putovanje, zapravo "osvajanje svemira".

Balon je dostigao visinu od 28.538 metara, međutim, pukao je zbog niskog pritiska. Srećom, Hello Kitty je imala padobran, koji ju je spasao, te je sletela na drvo šezdesetak kilometara daleko od mesta lansiranja.

Koliko je ova devojčica ozbiljna, dokazuje da je ona ceo svoj poduhvat zabeležila i postavila na YouTube, pa sad i mi možemo da vidimo kako je Hello Kitty, skoro kao Feliks Baumgartner, osvojila svemir.

Inače, Loren Rohas još uvek čeka ocenu za svoj naučni projekat, ali, kako potvrđuju njeni drugari i profesorka Anet Kluk, "ona je već slavna osoba".

- Inače je vrlo tiha i povučena, ali vidim da baš "sija" kada je drugi učenici hvale i pričaju s njom - kaže profesorka Kluk, a prenosi britanski "Metro".

Možda vam ova pričica deluje kao neka šala, ali odgovara na pitanje: Ko kaže da decu samo zanimaju video igrice i Facebook? Svuda oko nas se kriju pravi mali naučnici... Dajte im šansu!

Pogledajte još